Houellebecq: Ugyanolyan lesz a világ, csak még rosszabb

2020.05.04. 20:22

Michel Houellebecq francia író szerint a világ ugyanolyan lesz a koronavírus után, csak rosszabb, írja az AFP. Ezzel üzent azoknak, akik szerint a járvány majd fordulópontot jelent. „Egy fél percig sem hiszek azoknak a kijelentéseknek, hogy: semmi nem lesz majd olyan, mint előtte” – mondta.

Szerinte a lezárások feloldása után nem fogunk egy új világra ébredni. „Banális vírusnak” nevezte a koronavírust, aminek „nincsenek megváltó tulajdonságai... Még csak nem is szexuális úton terjed.”

Viszont figyelmeztetett, hogy a járvány miatt bevezetett távolságtartás és otthon dolgozás felgyorsíthatja az emberek izolációját.

A halálozási statisztikákról azt mondta, hogy „Franciaország jobban áll, mint Spanyolország és Olaszország, de nem annyira, mint Németország. Nincs nagy meglepetés ebben.”

Kicikizte azokat a francia irodalmi személyiségeket, akik a válságról a vidéki vagy tengerparti házukból nyilatkoznak. Az AFP szerint az nem derült ki, hogy ő maga továbbra is a párizsi lakásában van-e.

Houellebecq kifogásolta, hogy a korlátozások miatt nem tud egy kilométernél messzebbre sétálni. „Egy írónak sétálnia kell” – mondta a 64 éves, erősen dohányos író.

Legutóbbi könyvének, a Szerotoninnak a megjelenésekor azt írtuk az író-költő-életművész Houellebecq-ről, hogy korunk egyik legnagyobb irodalmi botrányhősének műve ezúttal (is) az élet elviselhetetlenségéről szól.