Neil Gaiman a fél világot átutazva ment skóciai házába

2020.05.17. 15:17

Többen is bírálták Neil Gaiman brit írót, amiért a fél világot átutazta, hogy Új-Zéland helyett Skóciában vonuljon önkéntes karanténba nemrég. A BBC szerint az író elismerte, hogy megszegte a skóciai kijárási korlátozás szabályait, amikor Skye szigetén lévő hétvégi házába utazott.

Azonban hangsúlyozta, hogy végig odafigyelt a biztonságos utazásra, és önkéntes karanténban marad, amíg feloldják a lezárásokat. Az 59 éves szerző népszerű fantasy- és képregényíró, művei között szerepel a Sandman, az Amerikai istenek, a Csillagpor és a Coraline.

A Skóciát vezető Skót Nemzeti Párt (SNP) londoni parlamenti frakcióvezetője, egyébként a sziget parlamenti képviselője, Ian Blackford a Sunday Timesnak elfogadhatatlannak nevezte Gaiman beutazását a koronavírus-járvány idején, és egyenesen arról beszélt, hogy szerinte ezzel veszélyeztette a helyieket a Skóciában életbe léptetett kijárási korlátozás idején.

A turistákat és a hétvégi házak tulajdonosait korábban arra kérték, hogy ne utazzanak Skóciába. A Twitteren volt, aki azt kifogásolta, hogy szerinte Gaiman ezzel másokat is felbátoríthat.

Skye szigetén azért is aggódnak különösen, mert nemrég gócpont alakult ki egy idősotthonban Portree-ben. A 34 bentlakó és a 29 fős személyzet szinte minden tagja megfertőződött a koronavírussal, tíz idős ember pedig meghalt.

Gaimannak több mint tíz éve van háza a szigeten. Két héttel ezelőttig Új-Zélandon élt a feleségével, Amanda Palmer énekesnővel és négyéves kisfiukkal. Azonban feleségével egyetértettek abban, hogy „adniuk kell egymásnak egy kis teret.”

Gaiman azt írta a bírálatokra válaszul, hogy maszkban, kesztyűben szállt repülőre az üres aucklandi repülőtéren, ahonnan Los Angelesbe repült múlt héten. Onnan a British Airways járatával érkezett Londonba, majd egy barátja autóját kölcsönkérve vezetett északra.

Azt is írta a Twitteren, hogy a skóciai ház számít az elsődleges otthonának, brit adófizető, és a szigeten szavaz a választásokon is.