Átalakítaná a színművészeti egyetem működését a minisztérium

2020.05.27. 07:18

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium benyújtotta az Országgyűlés elé a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltását szabályzó törvénytervezetet. A tárca közleménye szerint az intézményi átalakítás a jövőben „a magyar kultúra fejlődését is biztosítja”.

BJASZ20181013002
Fotó: Jászai Csaba / MTI

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem működési modellje az elmúlt három évtizedben a hallgatói létszám folyamatos növekedése ellenére sem változott. Az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása olyan kihívásokat támaszt, amely csak egy korszerűbb működési modellben valósítható meg. Az átszervezéssel az intézmény képes lehet saját minőségelvárásainak, és a piaci környezet elvárásainak megfelelő feladatellátásra” – áll az ITM közleményében.

A minisztérium szerint a törvénytervezet célja, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hazai és nemzetközi szinten elismert tudásközpont szerepe tovább erősödjön, és a jövőben „olyan  együttműködésekre képes intézményként működjön, amely a magyar kultúra fejlődését is biztosítja”.

A törvényjavaslatból a következők derülnek ki:

  • az egyetem alapítványi egyetemmé válik;
  • létrehozzák a fenntartó alapítványt, a Színház és Filmművészeti Egyetemért Alapítványt;
  • a fenntartó alapítvány ingyenesen megkapja az egyetem ingatlanait és vagyonát. 


  • Hírek
  • Megtakarítás