A sajtóból értesült az egyetem átalakításáról a Színművészeti

2020.05.28. 12:29
Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem, amelyben azt írják, nehezen érthető, miért ennyire sietős az intézmény átalakítása, valamint az államtitkár több állítása is.

A sajtóból értesültünk arról, hogy 2020. május 26-án benyújtották az egyetemünk jövőjét meghatározó törvénytervezetet. Meglepetésünkre az alapítványi modellváltás határideje még a korábban kijelöltnél is közelebb került: 2020. szeptember 1. Az átállás részleteinek kidolgozásához és gondos lebonyolításához ez az idő ijesztően kevésnek tűnik, a sietség oka nehezen érthető

– írja csütörtöki közleményében a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE). Ahogy mi is megírtuk, az Innovációs és Technológiai Minisztérium benyújtotta az Országgyűlés elé az egyetem modellváltását szabályzó törvénytervezetet, amely alapján az SZFE alapítványi egyetemmé válna, így létrehoznák egy fenntartó alapítványt, amely ingyenesen megkapná az egyetem ingatlanait és vagyonát.

A közlemény utal Dr. Bódis József államtitkár Hír TV-ben elhangzott, a törvénytervezettel foglalkozó interjújára is, ahol azt mondta, az egyetemnek vannak a „vezetéssel, vezetőváltással kapcsolatos megoldandó feladatai.” Az egyetem erre úgy reagál:

Megítélésünk szerint az SZFE elvégezte a vezetőváltással kapcsolatos feladatát. A szenátus 2019. november 29-én nyílt pályázat után, jogszerűen rektorjelöltnek állította Upor László egyetemi tanárt, akit a mai napig nem neveztek ki. Ennek ellenére, az egyetemi közösség bizalmát élvező vezetés irányításával, az oktatás, a vizsgáztatás és a felvételik továbbra is zavartalanul folynak.

Azt is hozzáteszik: „Félrevezetőnek és sajnálatosnak tartjuk, hogy a modellváltásról szóló riportban elhangozhatott az a szakszerűtlen és sokszor ismételt állítás is, hogy »az egyetem balliberális intézmény«. (…) Meggyőződésünk, hogy a művészeti képzés természeténél fogva kizár mindennemű ideológiát, világnézeti befolyásolást” – írják. 

A vezetőség „nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy a fenntartó minisztérium kiáll az egyetemi autonómia mellett, és az alapítványi modellváltás egyik fontos, elérendő céljaként az egyetemek autonómiájának további erősítését határozza meg”. Mint írják, ők úgy értelmezik, hogy az Alaptörvénnyel összhangban a modellváltás után is az egyetemi polgárok által választott szenátus lesz az egyetem legfőbb döntéshozó szerve, a rektort pedig továbbra is nyílt pályázat útján a szenátus választja ki és terjeszti fel kinevezésre, ahogy az oktatás többi eleme is a megszokott módon történik majd. „A tanszabadság, az esélyegyenlőség, valamint a politika- és ideológiamentes oktatási és képzési tevékenység megtartására a fenntartóval közösen törekszünk” – írják.

Hozzáteszik, a korábbi egyeztetéseken az államtitkársággal többször megerősítették, hogy „a kormány és a fenntartó is kiemelten fontosnak tartja, hogy az intézmény számára ideális működési formát az egyetemmel együttműködésben alakítsák ki”, ideértve az alapító okiratok kidolgozását, a kuratórium tagjainak kiválasztását, de újra szóba került „az új campus-beruházás, amely az egyetem méltatlan infrastrukturális állapotát rendezi”. 

A fentiek alapján bízunk abban, hogy az egyetem és a fenntartó érdekei közösek, és a modellváltás nem csak megőrzi a 155 éves múltú intézmény oktatásának nemzetközi hírű színvonalát, de minél több területen újabb lehetőségeket nyit az egyetem előtt. Csak remélni tudjuk,  hogy a szűk három hónap elegendő lehet a részletek közös kidolgozására

– zárul a közlemény, amelyet Bagossy László, a Színházművészeti Intézet vezetője, Balázs Gábor, a Film- és Médiaintézet vezetője, Gáspár Máté, az Elméleti- és Művészetközvetítő Intézet vezetője, Karsai György, a Doktori Iskola vezetője, Németh Gábor rektori tanácsadó és Novák Eszter oktatási rektorhelyettes írtak alá.

Soha nem látott fejlesztések, vagy hatalomátvétel?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!