Az ország legidősebb érettségizője: Gondoltam, mi bajom lehet

2020.05.28. 09:25

„A legidősebb érettségiző közelebb van a hetvenhez, mint a hatvanhoz” – jelentette be Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár még április végén; azóta az is kiderült, hogy a Miskolci Nemzeti Színház 67 éves színészéről, Szegedi Dezsőről van szó.

A színész korábban a helyi médiában azt mondta: célja nem a pályaelhagyás, hanem ismereteinek kitágítása, ezért felvételizik a Miskolci Egyetemre, ahová szociológia és kulturális antropológia szakokra jelentkezett. Ehhez pedig emelt szintű érettségit kellett tennie, a többnyire 18 éves diákok között a miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumban, miután elvégezte az egyetem előkészítő kurzusát. Persze Szegedinek volt már korábban érettségije, de azt még 42 évvel ezelőtt tette le a Dolgozók Gimnáziumában.

A színészt most a Hvg.hu kérdezte a döntéséről. „Van egy társaság, akikkel össze szoktam jönni nagy beszélgetésekre. Sok minden szóba szokott kerülni a hétköznapi dolgoktól a politikáig és mindenféle társadalomismereti kérdésekig. Egy idő után rájöttem, hogy nagyon keveset tudok ez utóbbi területről.” Ezért jelentkezett az egyetemi előkészítő kurzusra, ami annyira tetszett neki, hogy eldöntötte, tényleg jelentkezik az egyetemre.

Mi bajom lehet? Semmi

– foglalta össze motivációit a színész. Hozzátette, az sem zavarta volna, ha 67 évesen közröhej tárgyává válik, de valójában „senkinek nem szúrt szemet” az életkora.

Szegedi egyébként miskolci roma családban született, 14 éves kora óta dolgozott, majd elkezdett irodalmi esteken részt venni, aztán jelentkezett statisztának a Miskolci Nemzeti Színházba, ahol aztán 1982-ben szerződést is ajánlottak neki. „Hat Oscar-díjjal ért fel számomra, amikor nemrég örökös társulati taggá választottak” – mondta a Hvg-nek.