Tekla
5 °C
19 °C

Kidolgozatlan kormányrendelet miatt kerülnek bajba a bulinegyed vendéglátói

DSC 8474
2020.05.29. 13:20

 A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének e rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterület-használati díjat megfizetnie a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után.

- írja a védelmi intézkedésekről szóló, május 4-i kormányrendelet. Kiegészítés, más kitétel nem követi, így sok vendéglátós értelmezte az őket védő kormányrendeletet úgy, hogy a járványhelyzet alatt, szeptember 1-ig ingyen használhatják közterületen lévő teraszukat. Erzsébetvárosban azonban több vendéglátós is kapott csütörtökön teraszengedélye mellé számlát a közterület-használati díj kifizetéséről. A kiállított számlák

  • lefedik a védelmi rendelet időszakát is;
  • határidejük pedig a védelmi rendelet lejárta utánra, szeptember 15-re esik.

A harcos negyed 

A kerületben egyébként a járványhelyzetre hozott kormányrendeletek nem először találkoznak úgy az önkormányzattal, hogy az végül a vendéglátósokon csattan. Pár napja itt generált problémákat az is, hogy míg a kerületnek 2012 óta életben van egy rendelete, miszerint a teraszoknak este tízkor zárniuk kell, addig a vendéglátóhelyek a járvány utáni újjáéledésben büntetések helyett inkább kompromisszumokat kérnének. A bulinegyedben nemcsak most, már évek óta húzódik konfliktus a lakók-önkormányzat-vendéglátók hármas között. 

A belső-erzsébetvárosi vendéglátóhelyek éjszakai nyitvatartásának korlátozásáról két éve már népszavazást is tartottak a lakók, ez azonban érvénytelen lett.  AzótaNiedermüller Péter lett a kerület polgármestere, ő váltotta a korábbi fideszes vezetést. Niedermüller kampányprogramjának fontos része volt a bulinegyed átalakítása, az éjféli kocsmazárás kialakítása a lakókkal közösen, illetve a 2012-es este tíz órai teraszzárás betartatása. 

Ahogy a teraszzárás bezárásával kapcsolatban, úgy valószínűleg a kifizetések esetében is hasonló helyzet állt elő a kerületben. A zárások esetében az volt, hogy a fideszes vezetés meghozott egy szabályt, amit a kerület rosszul lekommunikálva betartatott, a vendéglátók pedig úgy érezték, ellenük folyik a harc. A mostani helyzetben a kormány átgondolatlanul hozott meg egy rendeletet, az önkormányzat be akarta tartani a törvényeket, mindeközben viszont a vendéglátósok számlákat kaptak kézhez.

azt nem tudták, miért, csak azt érezték, hogy megint ők szívnak.

Kifordítom-befordítom

Ennek olyannak kéne lennie, mint az ingyenes parkolásnak. Akkor a veszélyhelyzet után visszamenőleg a parkolásokat is kifizettetik majd?

- mondta Tomcsik Csaba, az egyik vendéglátóhely tulajdonosa a rendelet kapcsán. Hasonlóan értelmezte a szabályt két szomszédos kerület is, a 6. és a 9. kerület önkormányzata is azt mondta nekünk, ők nem számolnak fel közterület-használati díjat erre az időszakra. Ahogy Ferencváros kiemelte, ezek a kedvezmények alapvetően engedélyhez és szabályokhoz vannak kötve, hogy “tudja az önkormányzat követni, mi történik”, viszont a közterület-használat díját utólag sem fogják kifizettetni a vendéglátóhelyekkel.

Tomcsik Csaba kereste a rendeletértelmezéssel kapcsolatban a kerület önkormányzatát, ők azonban elmondása alapján arra hivatkoztak, hogy “a rendeletet így értelmezik”. Erzsébetváros a megkeresésekre Facebook-oldalukon reagált, ahol azt írják, nem arról van szó, hogy ők így akarnák értelmezni, hanem arról, hogy 

Nem egyértelműek a jogszabályok, hogy a vendéglátósoknak kell-e fizetni a közterület-használatért.

 Ahogy azt kifejtik, itt valójában két jogszabály ütközik,

  • Egyrészről itt a kormányrendelet, ami felmenti a teraszokat a díjfizetés alól
  • Másrészről viszont "ez a díj olyan – az önkormányzat törzsvagyonába tartozó – vagyonelem, amiről jogszabály tiltja, hogy az önkormányzat lemondjon."

Ahogy Erzsébetváros is írja, a kormányhivatalhoz fognak fordulni, hogy betöltsék a jogszabályok közötti ellentmondást.

A rendelet értelmezésével kapcsolatban megkerestük a kormányt is, a Kormányzati Tájékoztatási Központ válasza alapján az önkormányzatnak nincs lehetősége arra, hogy a kormányrendeletet moratóriumként fogja fel: 

A rendelkezés célja, hogy a válság miatt sújtott vendéglátóipari területet ezen fizetési elengedéssel megsegítsük. Nem moratóriumot és nem késleltetett fizetést takar, hanem azt, hogy az újra kinyitó éttermeknek egyáltalán ne kelljen közterület használati díjat fizetniük a teraszaik után. Reméljük, hogy mindenki a jogszabálynak megfelelően, és jóindulatúan fog hozzáállni a vállalkozások megsegítéséhez.

(Borítókép: Egy erzsébetvárosi szórakozóhely terasza 2020 május 25-én, az elrendelt ellenőrzések első estéjén - fotó: Bődey János / Index)

Soha nem látott fejlesztések, vagy hatalomátvétel?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!