Ottó
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Háborognak a hírességek, amiért egy újabb fekete férfi vesztette életét rendőri intézkedés miatt

2020.05.29. 11:27

Minneapolisban hatalmas zavargás tört ki, miután nyilvánosságra került egy felvétel arról, hogy egy rendőr percekig térdelt egy fekete férfi nyakán, aki hiába ismételgette, hogy nem kap levegőt, ez nem hatotta meg a rendőröket, pedig a járókelők is jelezték, hogy a férfi szemmel láthatóan nincs jól. A rendőr nyolc perc után végre felállt, de George Floydot hiába szállították utána kórházba, az életét már nem sikerült megmenteni. Az ügyben nyomozás indult, az esettel összefüggésbe hozható négy rendőrt pedig kirúgták.

A közösségi oldalakon több híresség is reagált a történtekre. Az új Star Wars-trilógia egyik főszerepét, Finnt játszó John Boyega a Twitteren kifakadt a rasszisták ellen, és kifejette, a gyilkosokat keményen meg kell büntetni, majd az Instagramon arról beszélt, nem érdekli, hogy véleményének milyen hatása lesz a színészi karrierjére. 

De mellette Beyoncé, Taylor Swift, Gabrielle Union, Kerry Washington, Cardi B, Cynthia Erivo, Lupita Nyong'o, Zoë Kravitz, Mandy Moore, Jamie Foxx, Demi Lovato, Viola Davis, Janelle Monáe, Kim Kardashian West, Justin Bieber, Chance The Rapper, Ariana Grande, Jessica Chastain, Ian Sommerhalder és LeBron James is megemlékezett George Floydról, írja a Los Angeles Times.

Míg azonban Beyoncé csak egy képet tett ki Rest in power felirattal, sokakhoz hasonlóan Chance The Rapper is azt követeli, hogy kapják meg méltó büntetésüket azok, akik felelősek a férfi haláláért. Janelle Monáe énekesnő szerint pedig ideje lenne, ha a fehérek és a rendőrök aktívabban részt vennének a tüntetéseken, és jobban hallatnák a hangjukat, amikor ilyen igazságtalanság történik.

Oliva Wilde felháborítónak tartja, hogy a rendőrség megpróbálta eltussolni az ügyet, és hogy csak a felvételek nyilvánosságra kerülése után derült ki, mi is történt valójában.

Katie Holmes George Floyd családtagjairól és barátairól is megemlékezett posztjában. Szerinte szívszorító, ami történt.

Viola Davis szerint az eset jól bizonyítja, hogy ennyi idővel a rabszolgaság eltörlése után is milyen nehéz a feketék élete az Egyesült Államokban, és hogy lincselések valójában még a mai napig vannak.

Cardi B szerint a mostani eset is azt bizonyítja, hogy az USA mégsem annyira szabad ország.

Ice Cube hétfőn a Good Morning America című reggeli műsorban lett volna vendég, de lemondta a szereplést George Floyd halálára hivatkozva, és elnézést kért mindenkitől, aki várta az adást. Ariane Grande mindenkit arra buzdít, hogy írja alá a petíciót, amit a férfi halála miatt indítottak – a cikk írásakor már több mint 4,25 millióan tették meg ezt. Naomi Campbell a Twitter-oldalán arról írt: azt remélte, hogy a koronavírus jobban összehozza majd az embereket, de pont az ellenkezője történt.

Mindeközben Matty Healy, a brit 1975 zenekar frontembere felfüggesztette Twitter-fiókját, ugyanis rengeteg kritikát kapott amiatt, hogy a bejegyzésében, amiben George Floyd haláláról írt, belinkelte a banda Love It If We Made It című számát. Többen is úgy gondolták, hogy az előadónak nem túl ízléses a saját zenéjüket reklámozni a halálesettel összefüggésben. Mielőtt Healy búcsút intett volna a Twitternek, törölte a kifogásolt posztot, illetve elnézést kért, bár – hozzátette – nem az volt a szándéka, hogy a tragédiát felhasználva a zenekarra terelje a figyelmet, csupán azt gondolta, hogy ez a szám mondanivalója miatt illett a bejegyezésbe. Majd utolsó lépésként külön újra posztolta az eredeti tweetjét csak szöveggel és külön egy linket a dalhoz.

A Houston Chronicle szerint George Floyd számára nem volt idegen a zeneipar, hiszen rappelt együtt DJ Screw, a houstoni hiphopközösség legmeghatározóbb alakjának csapatával, a Screwed Up Clickkel, de az 1990-es években Big Floyd néven saját mixtape-eket is csinált, és dolgozott együtt a Presidential Playasszal is.