Gigantikus szobrokat rendelt a Magyar Nemzeti Bank

2020.06.02. 19:10

Közbeszerzéssel, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás révén állíttat hatalmas szobrokat a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő MNB-Ingatlan Kft. Egy hatalmas medvével küzdő bika kerül majd a Magyar Telekom korábbi székháza elé, a székház belsejébe pedig egy harmincméteres ezüst pénzfelhőből kiugró kilenc oroszlán kerül majd – vette észre a G7.hu.

A bikás szobor látványterve
A bikás szobor látványterve

A közbeszerzés engedélyeztetését még április végén kérte a cég, azért nem nyíltan és hirdetménnyel, mert „a szobrok olyan egyedi művészeti alkotások, amiket csak meghatározott gazdasági szereplő” készíthet el. Ez a szereplő pedig Szőke Gábor Miklós cége, a Dante Birodalom Kft. Szőke készítette a vizes vb szobrait, de az ő munkája a Fradi stadionja előtti sas is, ahogy ő készítette a világ legnagyobb madárszobrát az Atlanta Falcons amerikaifoci-csapat stadionja elé, valamint készített már csodaszarvast, repülő pulit és unikornist is.

A bika és a medve szobra a tervek szerint egy tíz méteres talapzaton áll majd, a szobrok pedig három méter magasak és négy méter szélesek lesznek – hiszen a Magyar Nemzeti Bank úgy ítélte meg, hogy a tőzsdénél elhelyezett „alig észrevehető” hasonló tematikájú bronz plasztika nem elegendő – írja a portál.

A medvés szobor a leírás szerint „egy 3 dimenziós tőzsdei grafikont” fog kiadni, mivel „az alakok függőleges gyertyadiagramokból épülnek fel”. A felhős szoborcsoportról így ír a terv: „A több ezer rozsdamentes acélkorongból egyenként összehegesztett oroszlánok egy hullámzó pénzcsobbanásból ugranak ki a föld felé, a látogatók irányába. Az örvénylő pénzfelhő ezüstös felülete elkülönül az oroszlánok arany felületétől.”

Az oroszlános szobor látványterve
Az oroszlános szobor látványterve

A G7 szerint ugyanakkor az is érdekes kérdés, miért pont a Krisztina körúti volt Telekom-székházhoz kerülnek a szobrok; mint írják, az ingatlannak bár nehezen követhető a tulajdonosi szerkezete, de gyanítható, hogy a Magyar Nemzeti Bank egy alapítványához került az épület.

Soha nem látott fejlesztések, vagy hatalomátvétel?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!