Krisztina
18 °C
24 °C

Meghalt Földi Teri, a Vígszínház egykori színésznője

2020.06.02. 21:10

86 éves korában meghalt Földi Teri Jászai Mari-díjas színművész, a Vígszínház egykori tagja – közölte honlapján a színház.

Földi Teri Martonvásáron született, 1934. január 24-én. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a győri Kisfaludy Színházhoz szerződött, majd 1958 és 1964 között a Szegedi Nemzeti Színház színművésze volt. 1964 és 1989 között a Vígszínház társulatának volt tagja.

Ő játszotta Dollyt a Horvai István által rendezett Anna Kareninában, játszott Kapás Dezső A vörös postakocsi-rendezésében és Ruszt József Orfeusz alászáll-előadásában, vagy a Székely Gábor rendezte Macskajátékban. Utoljára az Iglódi István által rendezett Csókos asszony című operettben láthatták a Vígszínház nézői Kern András partnereként.

Játszott több filmben és tévéjátékban is, például az Ifjú szívvel, az Esős vasárnap, a Tüskevár, a Szerencsés Dániel, a Napló gyermekeimnek, a Szomszédok, az Égető Eszter, a De kik azok a Lumnitzer nővérek? és a Konyec – Az utolsó csekk a pohárban című művekben. Szinkronhangként is ismert volt, ő volt például Glenn Close és Jane Fonda magyar hangja, továbbá ő kölcsönözte a hangját Dargay Attila klasszikus rajzfilmjében, a Vukban a kis róka édesanyjának, Ínynek.

Földi Terit 1963-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 1990-ben megkapta a Gobbi Hilda által alapított Aase-díjat, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét vehette át. 2000-2004 között az Aase-díj kuratóriumának tagja volt – írja róla búcsúztatójában a színház.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport