Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Taylor Swift Trumpot hibáztatja, Ariana Grande tüntetni ment, Spike Lee szerint Trump egy gengszter

2020.06.02. 23:40
Van, aki diktátorrá válni akaró gengszternek nevezi Donald Trumpot, van, aki szerint egyértelműen ő a felelős a mostani zavargásokért, megint más szerint Amerikában súlyos járvány tombol, a rasszizmus. Hollywood és a zeneipar legnagyobb sztárjai is megszólaltak George Floyd meggyilkolása után.

Miután az egész elnökséged alatt a fehér felsőbbrendűség és a rasszizmus lángját szítod, még van képed erkölcsileg felsőbbrendűnek tartani magad az erőszak fenyegetésével szemben? Ellened szavazunk novemberben

írta a Twitteren Taylor Swift énekesnő, a bejegyzésben felidézve azt is, hogy Donald Trump amerikai elnök a zavargások kapcsán megismételt egy fél évszázaddal ezelőtti szlogent, amelyet egy rendőrfőnök használt egy 1967-es zavargás során: „Amikor indul a fosztogatás, indulnak a golyók is” („When the looting starts, the shooting starts”). A bejegyzésre csaknem 2 és fél millió reakció érkezett, ezzel ez lett az énekesnő leginkább kedvelt bejegyzése a Twitteren.

Nem ő az egyetlen sztár, aki hallatta a hangját, miután országszerte tüntetések kezdődtek George Floyd halálát követően. A fekete férfi az után halt meg, hogy egy fehér rendőr perceken keresztül a nyakán térdelt, hiába kért segítséget és jelezte Floyd többször is, hogy haldoklik.

Ariana Grande, szintén a világ egyik leghíresebb énekesnője nem a politikáról, hanem arról posztolt, hogy ő maga is tüntetett, de a média szerinte az ilyen békés megmozdulásokról nem akar beszámolni.

Több órányi és több mérföldnyi békés tüntetés tegnap, ami alig kapott sajtónyilvánosságot. Keresztül Beverly Hillsen és West-Hollywoodon, végig énekeltünk, sípoltunk és éljeneztünk. Szenvedélyesek voltunk, hangosak voltunk, tele voltunk szeretettel

– írta az énekesnő.

Szintén szenvedélyes, de kevésbé békés volt a feketék jogainak egyik harcos képviselője, az Oscar-díjas Spike Lee filmrendező a BBC-nek nyilatkozva. Szerinte a mostani tüntetéseknek nemcsak Floyd halála az oka, hanem sok más egyenlőtlenség és igazságtalanság is. „Nem arról van szó, hogy az emberek így, dühösen születtek, de ha a fazekat a tűzön hagyod, előbb-utóbb fel fog forrni” – mondta.

Lee elmondta a véleményét az amerikai elnökről is:

Ő egy gengszter, aki szeretne diktátorrá válni.

Beszélt arról is, amikor Trump egy Bibliával a kezében pózolt egy fotó kedvéért, és hogy a propagandafotó elkészülhessen, a rendőrök könnygázzal tartották távol a tüntetőket a környéktől. 

A Biblia nem tűnt a kezébe valónak, és ő sem tűnt úgy, mint aki kényelmesen érzi magát a Bibliával a kezében. Sosem láttam még ilyet életemben, pláne nem egy világvezetőtől.

Lee a napokban tett közzé a Twitteren egy kisfilmet, amelyen George Floydról és egy szintén letartóztatás közben megölt férfiről, Eric Garnerről szóló képeket vegyített saját, Do the Right Thing (Szemet szemért) című filmjéből származó kockákkal.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az ügyben megszólalt George Clooney amerikai filmsztár és rendező is: ő egy esszét publikált a Daily Beastben, amiben Amerika legsúlyosabb járványának a feketék elleni rasszizmust nevezi.

Kedden a legnagyobb médiacégek és a zeneipar szereplői is csatlakoztak a tüntetésekhez, megszakítva műsorukat, és megemlékező anyagokat posztolva Floyd halála kapcsán.