Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Életre keltik az árvíz előtti, régi Szegedet

városkép1 sm
2020.06.05. 10:18

A Móra Ferenc Múzeum leendő kilátójában elhelyeznek egy olyan eszközt, mely az 1870-es évek állapotában mutatja majd be a szegedi belvárost, láthatóvá téve olyan épületeket, sőt egy egész városképet, amely ma már nem látható.

Valódi időutazást tehetnek hamarosan az érdeklődők a megújuló Móra Ferenc Múzeumban. A Kultúrpalota felújítása során kialakítanak egy kilátót, ahonnan nem csak a Tiszára, hanem a Móra-parkra és a szegedi belvárosra is rá lehet majd látni. A kilátó különlegessége egy kronoszkóp lesz: az eszközbe belenézve egy 3D-s animációt láthatunk majd, mely az egykori belvárost szemlélteti.

A fejlesztés alatt álló animációban (melyet egy helyi cég, a Mozaik Kiadó készített) feltűnnek olyan épületek, melyek ma már nem láthatóak, például a szegedi vár; az egykori halpiac; a Belvárosi híd helyén állt hajóhíd és az egykori vasúti híd is. A távolban láthatjuk majd a Szent Demeter templomot, mely helyére a dómot emelték, vagy a Schaffer-házat, mely a mai Égő Arany emeletes ház helyén állt.

A Móra-múzeum felújítása után bárki felsétálhat majd a kilátóba és felfedezheti az 1870-es évek nyüzsgő szegedi belvárosát, melyet eddig csak fotókon keresztül ismertünk.