Tiltakoznak a Színművészeti hallgatói az egyetem sietős átalakítása ellen

2020.06.07. 09:41

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói nyilatkozatban tiltakoznak az intézmény sietős átalakítása és az egyetemet ért rágalmak ellen. Ahogy az Index is megírta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium nemrég benyújtotta az Országgyűlés elé az egyetem modellváltását szabályzó törvénytervezetet, amely alapján az SZFE alapítványi egyetemmé válna, így létrehoznának egy fenntartó alapítványt, amely ingyenesen megkapná az egyetem ingatlanait és vagyonát. Bódis József államtitkár ehhez egy interjúban hozzáfűzte, hogy az egyetemnek vannak a „vezetéssel, vezetőváltással kapcsolatos megoldandó feladatai.”

Az egyetem vezetése közölte, hogy csak a sajtóból értesültek az átalakítás tervéről, a minisztérium által megadott 2020. szeptember 1-i határidő pedig az átállás részleteinek kidolgozásához és gondos lebonyolításához szerintük ijesztően kevésnek tűnik. A sietség oka az egyetem vezetése szerint nehezen érthető.

Hasonló véleményen vannak a Színművészeti hallgató is, akik nyilatkozatukban többek között:

  • Nehezményezik a kommunikáció hiányát a fenntartó minisztérium részéről az egyetem modellváltásával kapcsolatos részleteket illetően.
  • Méltatlannak tartják, hogy az egyetem vezetősége a sajtóból értesül egy olyan fontos információról, mint az alapítványi fenntartásúvá válás előrehozott időpontja.
  • Értetlenül állnak a tény előtt, miszerint a fenntartó minisztérium elmulasztotta az egyetem felelős vezetőségének modellváltással kapcsolatosan összegyűjtött kérdéseit tételesen megválaszolni.
  • Nem érzik magukat biztosítva afelől, hogy az egyetem a jövőben is megmarad autonóm intézménynek. 
  • Elfogadhatatlannak tartják, hogy a fenntartó minisztérium hónapokig nem reagált a 2019. december 2-án továbbított rektorjelölésről szóló jogszerű határozatra. Upor Lászlót demokratikus úton választotta meg az egyetem rektorjelöltnek, a hallgatók a szenátus hallgatói képviseletén keresztül részt vehettek a jelölt megválasztásában, és továbbra is támogatásukat fejezik ki Upor László rektorjelölt felé.
  • Elutasítják az egyetemet ért rágalmakat, miszerint egyetemükön ideológiák mentén folyik a képzés.

A nyilatkozatot a Színművészeti hallgatói közül 224-en írták alá, az aláírók kijelentették, hogy nem az oktatók kezdeményezésére született, megírásában csak hallgatók vettek részt.

Soha nem látott fejlesztések, vagy hatalomátvétel?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!