Mégsem kell fizetniük a bulinegyed kocsmáinak a közterületért

2020.06.08. 12:43

Korábban írtunk arról, hogy a veszélyhelyzet miatt hozott kormányrendelet szerint a közterületen lévő helyeknek az önkormányzat köteles szeptember elejéig elengedni a közterület-használati díjat: Erzsébetváros kocsmái azonban május végén mégis számlát kaptak.

Ekkor megkérdeztük a kormányt, amely szerint ez a rendelet megszegését jelentette, míg Erzsébetváros önkormányzata arra hivatkozott, hogy nem tarthatják be a kormányrendeletet, az ugyanis ütközik egy másik határozattal. Ahogy azt akkor kifejtették:

  • egyrészről létezik a kormányrendelet, ami felmenti a teraszokat a díjfizetés alól;
  • másrészről viszont „ez a díj olyan – az önkormányzat törzsvagyonába tartozó – vagyonelem, amiről jogszabály tiltja, hogy az önkormányzat lemondjon”.

Az önkormányzat a kormányhivatalhoz fordult az ügyben, mivel 

ha szerintük nem kell figyelembe venni, mit mond a törvény, akkor nem vesszük figyelembe. Mi magunktól viszont ezt nem tehettük meg.

A kormányhivatal végül tisztázta a helyzetet: eszerint ilyenkor nem a törvény, hanem a kormányrendelet álláspontja a mérvadó.

Most, hogy az általunk felvetett ellentmondást tisztázták, e szerint fogunk eljárni, és szeptember 1-ig nem fogunk közterület-használati díjat szedni a teraszokért

– írja Erzsébetváros önkormányzata.  • Tippek
  • Hírek