Dolhai Attila bocsánatot kért, amiért kiállt az Operett zaklatás eltussolásával vádolt igazgatója mellett

2020.06.09. 09:37

Nyilvánosan szeretnék bocsánatot kérni mindazoktól, akiket az elmúlt bejelentkezésemmel megbántottam. Nem volt szándékos. Most már látom (…), hogy egy metoo-ügyben lehet, hogy a jog időnként kevés ahhoz, hogy célt érjünk, és ilyenkor szükség van a társadalmi felelősségre és a sajtónyilvánosságra is. Ezt a nyilatkozatom megtételekor nem jól súlyoztam. Most már látom, hogy igenis szükség van az ilyen jellegű összefogásokra.

Így kért bocsánatot hétfőn késő este közzétett videóüzenetében Dolhai Attila, a Budapesti Operettszínház színésze.

Múlt héten írtuk meg: az Operettszínház több korábbi munkatársa is panaszkodott az 2019-ben kinevezett új főigazgató (Kiss-B. Atilla) és ügyvezető igazgató (Kriza Zsigmond) szakmai munkájára és az általuk teremtett, elviselhetetlennek nevezett munkakörnyezetre. Azt mondták: Kriza hatalmi visszaéléseiről és szexuális zaklatásairól beszámoltak Kiss-B.-nek is, de az nem tett semmit. 

Dolhai ez után közzétett egy videót, amelyben azt mondta, az Index cikke nemcsak a színház vezetését, hanem az egész színházat támadta, és arra kérte azokat, „akiknek bármilyen sérelme van”, azok ne a sajtóhoz forduljanak, hanem használják a jogi utat, vagy az erre kialakított fórumokat. Dolhai szerint az áldozatok kiállása „mérgezi a hétköznapokat”, a személyes sérelmek nem a közönségre tartoznak, akit ilyen ért, „ne rajtuk álljon bosszút”. A videót azonban néhány óra után törölte az oldaláról.

Mostani üzenetében azt mondta: az zaklatta fel, hogy „mindenki megbélyegzetté válik”, akinek a munkahelyén egy ilyen ügy kirobban, de most már látja:

A mi felbélyegzésünk igen elkarcsúsodik, igen elhalványul amellett a sérelem mellett, amelyet egy metoo-ügyben valakinek el kellett szenvednie. Úgyhogy azt kívánom, hogy mindazok, akik érintettek egy ilyen ügyben, minden társadalmi, jogi és sajtó-segítséget megkapjanak ahhoz, hogy a sebeik gyógyulni tudjanak.

Hozzátette, a „metoo-ügyek” sértettjei minden jogorvoslatot megérdemelnek. Az Operettszínház igazgatójáról viszont nem változott a véleménye: „Most is azt gondolom, hogy Kiss-B. Atilla jó ember, és hiszem, hogy ennek az ügynek a végére fog járni, ki fog derülni az igazság, és nem megy el egy ilyen dolog mellett” – mondta a videóban.

Az ügy kapcsán hétfőn délelőtt az Index elküldte kérdéseit az Operettszínház fenntartójának, az Emberi Erőforrások Minisztériumának és Fekete Péter kulturális államtitkárnak, de nem kaptunk válaszokat.

Szintén nem kapott válaszokat a minisztériumtól az Operettszínház zaklatási ügyével hétfőn este foglalkozó Fókusz című RTL Klub-műsor stábja sem, akik eljuttatták kérdéseiket a színház vezetésének is. Kiss-B. Atilla mindössze egy rövid közleménnyel válaszolt, amelyben azt állította:

Szóbeli panasz érkezett, melynek azonnal megkezdtük a kivizsgálását. A vizsgálat lefolytatásával egy, a színháztól független, erre szakosodott céget bíztunk meg. A vizsgálat összefoglaló jelentése szerint Dr. Kriza Zsigmond nem követett el szexuális zaklatást.

Ilyen vizsgálatról azonban az Indexnek nyilatkozó áldozatok nem tudnak, az ő sérelmeikről semmilyen független vagy nem független cég nem érdeklődött, és a hivatalos bejelentést tevő, a színházi és nem színházi térben történő zaklatások elszenvedőit segítő Biztonságos Terek projekt koordinátora is azt mondta a műsorban, őket nem tájékoztatták semmilyen vizsgálat eredményéről. Amikor cikkünk előtt megkerestük Kiss-B. Atillát, bennünket még nem tájékoztatott ezzel a bizonyos külső céggel való együttműködésről.