Vizsgálja a minisztérium az Operettszínház igazgatójának felelősségét a zaklatás-ügyben

2020.06.11. 13:15

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter utasítására felállt egy bizottság, amely kivizsgálja, hogy a Budapesti Operettszínház főigazgatója megtett-e mindent az adott ügy tisztázásával kapcsolatban.

Ezt a rövid választ küldte az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya az Index kérdéseire, amelyekkel hétfőn és szerdán is megkerestük őket, mivel a minisztérium a fenntartója a Budapesti Operettszínháznak. Az Indexnek korábban a színház két volt vagy jelenlegi munkatársa állította azt, hogy a volt ügyvezető igazgató, Kriza Zsigmond elviselhetetlen munkakörülményeket teremtett, bánásmódja megalázó volt, visszaélt a hatalmával, egyiküknek pedig megengedhetetlen megjegyzéseket tett a szexuális életére és a testére is, erről pedig tájékoztatták Kiss-B. Atilla főigazgatót, aki elmondásuk szerint nem tett semmit, sőt egyiküket a panaszaira válaszul beküldte egy zárt ajtós, négyszemközti beszélgetésre a megvádolt igazgatóhoz.

A minisztériumnak mint fenntartónak ugyanakkor több kérdést is küldtünk a fentin kívül. Korábban megírtuk, hogy a zaklatások elszenvedőit segítő Biztonságos Terek projekt koordinátora az ügyről hónapokkal ezelőtt tájékoztatta Fekete Péter kulturális államtitkárt, aki semmit nem válaszolt a levelére. Az erre vonatkozó, hétfőn feltett kérdésre nem kaptunk választ, ahogy arra sem, az ügy első bejelentésekor tett-e lépéseket a minisztérium, illetve mit gondolnak Kiss-B Attila felelősségéről az ügyben.

Szerdán aztán újabb levélben fordultunk a minisztériumhoz, mivel Kiss-B. Atilla a Hír TV műsorában egyrészt bevallotta, hogy Kriza azért távozott közös megegyezéssel, mert "rávetült a gyanú árnyéka", másrészt azt, hogy külső szakemberekkel kivizsgáltatta az ügyet, és a vizsgálat nem igazolta az állításokat.

Különös ugyanakkor, hogy az Indexnek nyilatkozó áldozat kijelentette, őt sem külső szakember, sem más személy azóta nem kérdezte a panaszairól, az ügy bármilyen körülményéről, az ő mint panasztevő tapasztalatairól, és vizsgálat lefolytatásáról vagy annak eredményéről soha nem tájékoztatták. Ugyanezt állítja a hivatalos bejelentést tevő Biztonságos Terek projekt koordinátora is. Ugyanakkor az is nehezen érthető, ha valóban vizsgálat tisztázta Krizát, akkor miért kellett mégis "a gyanú árnyéka" miatt távoznia.

Ezzel kapcsolatban azt kérdeztük a minisztériumtól, van-e tudomásuk ilyen vizsgálatról, annak eredményéről, illetve ha igen, az hogyan zajlott, és hogy lehetséges, hogy az érintett áldozatokat nem vonták be ebbe a vizsgálatba. Erre nem kaptunk választ. Ugyanezeket a kérdéseket feltettük Kiss-B. Atillának is, de tőle sem érkezett válasz szerda óta.