Több belföldi és határon túli szervezet is felszólalt a Színmű kivéreztetése ellen

szfe-tilt
2020.06.15. 11:59

Többen is nyilatkozatban tiltakoztak a Színházi- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tervezett átalakítása ellen a színházi kritikusoktól kezdve az intézmény volt diákjain át a határon túli egyetemi oktatókig. 

Az SZFE június elején adott ki közleményt, miután a parlament megvitatta az intézmény működési modelljének átalakításáról szóló törvényjavaslatot. A kormány szándéka szerint az SZFE alapítványi egyetemként működne tovább, de az átalakításról, annak szeptemberi határidejéről az egyetem a sajtóból értesült. Az SZFE szerint az új modellben sem az egyetemi autonómia, sem a szaktudás érvényesítésének garanciái nem jelennek meg. Dr. Bódis József államtitkár korábban a Hír TV-ben azt mondta, a javaslatra azért is van szükség, mert az egyetemnek vannak a „vezetéssel, vezetőváltással kapcsolatos megoldandó feladatai”.

Ezzel arra utalt, hogy az egyetemnek tavaly óta nincs rektora, ekkor járt ugyanis le az előző rektor, M. Tóth Géza megbízatása. A rektorhelyettes, Upor László ezután megpályázta a rektori pozíciót, az egyetem szenátusa is őt támogatta Bagossy László rendezővel szemben. Az egyetemek azonban nem dönthetnek saját vezetőjükről, a döntést a szakminiszter ajánlására a köztársasági elnök hozza meg a szenátus véleményét figyelembe véve. Bódis mondata után az SZFE nyilatkozatában erre azt írta:

Megítélésünk szerint az SZFE elvégezte a vezetőváltással kapcsolatos feladatát. A szenátus 2019. november 29-én nyílt pályázat után, jogszerűen rektorjelöltnek állította Upor László egyetemi tanárt, akit a mai napig nem neveztek ki. Ennek ellenére, az egyetemi közösség bizalmát élvező vezetés irányításával, az oktatás, a vizsgáztatás és a felvételik továbbra is zavartalanul folynak.

Az új törvényjavaslat ellen a Színmű volt diákjai is kiálltak, Ónodi Esztertől Mácsai Pálig sokan védelmükbe vették az egyetemet. Az ügyhöz kapcsolódóan most közleményt adott ki

  • a Színházi Kritikusok Céhe;
  • a Magyar Színházi Társaság;
  • a Magyar Játékfilmrendezők Szövetsége;
  • illetve a határon túli egyetemi oktatók is kifejezték szolidaritásukat.

Színházi Kritikusok Céhe szerint az SZFE „a magyar művészeti felsőoktatás meghatározó, kiemelkedő színvonalon működő intézménye, nemzeti közkincs”, melynek átalakítása „alkotmányos alapértékeket veszélyeztet”.

Ez a szabályozás, a miniszternek biztosított túlhatalom veszélyezteti az egyetemi autonómiát, a művészeti alkotás és a tanítás szabadságát. (...) Az átalakítást hatástanulmányok nélkül, erőltetett ütemben kívánják végrehajtani. Ezzel az indokolatlan gyorsasággal veszélyeztetik az egyetem (a járványhelyzet miatt amúgy is elnehezült) napi működését.

A Magyar Színházi Társaság közleményében azt írja, „messzemenőkig kiállnak az egyetemi autonómia és a művészi szabadság mellett”, szerintük az átalakítás csak akkor támogatható, ha az transzparensen, az intézményvezetők bevonásával történik. A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete szolidaritást vállal az egyetemmel, mert szerintük „egy művészeti oktatási intézmény mindig független és szabad kell maradjon”. 

A Színház folyóirat posztolta a Facebookonhatáron túli egyetemi oktatók nyilatkozatát, melyben a Babeş-Bolyai Tudományegyetem, illetve a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanárai álltak ki az SZFE mellett.

Támogatjuk az oktatók és a hallgatók törekvéseit, hogy a modellváltás során partnerként kezeljék egyetemüket, érdemi kommunikációt folytassanak velük és képviselhessék egyetemük polgárainak akaratát.

A hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként a Budapesti Corvinus Egyetem alakult át alapítványi fenntartásúvá tavaly nyáron.

A modellváltás folyamatát a kormány hat másik felsőoktatási intézményben is elindította, augusztus 1-jétől az Állatorvostudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Soproni Egyetem válik alapítványi fenntartásúvá, a tervek szerint hozzájuk csatlakozik hetedikként a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Az átalakulással az intézmények tulajdonba kapják azokat a vagyonelemeket, amelyekben működnek, az oktatók közalkalmazotti státusból munkaviszonyba kerülnek át.

A Corvinuson az alapítványi formára való átállással együtt az államilag finanszírozott ösztöndíjas képzés is megszűnik, de a kormány azt ígéri, hogy a másik hét egyetemen ez megmarad.

(Borítókép: Az Uránia #freeSZFE felirattal állt ki az egyetem mellett. Fotó: Olvasónk, Misi)  • Tippek
  • Hírek