Demonstrációra készülnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói

2020.06.18. 06:56

Demonstrációt szerveznek Ne szavazd meg! #freeSzFE címmel a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az intézményt alapítványi egyetemmé alakító törvénytervezet elfogadása ellen, a várható parlamenti döntést megelőző napra. Június 21-én, vasárnap, 16.00 órakor az Uránia előtt gyülekeznek, és azt kérik, tartson velük mindenki, aki osztozik aggályaikban.

Megmozdulásunkkal üzenünk a parlamentnek, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványi fenntartásúvá alakításáról szóló törvényjavaslatot ne fogadják el, mert az nem biztosítja az Egyetem Alaptörvény szerinti autonómiáját

– írták felhívásukban.

Nagy felháborodást keltett az elmúlt napokban a hír – amiről maga az egyetem is csak a sajtóból értesült –, hogy a kormány rohamtempóban alapítványi tulajdonba adná a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, ami az egyetem vezetése szerint a megregulázásukról szól.

Az egyetem több száz volt diákja, köztük színházigazgatók, Hollywoodban dolgozó operatőrök, Oscar-jelölt filmrendezők is kifejezték tiltakozásukat egy petícióban, és most korábbi közleményük után a jelenlegi diákok is elmondták már a véleményüket egy, az egyetem épületének homlokzatára kifeszített molinóval és egy x-et formáló rendőrségi kordonjelölő szalaggal. A demonstrációt megelőzően felkérték Palkovics László felsőoktatási intézményekért is felelős innovációs minisztert, hogy – az egyetemi, szellemi autonómia biztosítására hivatott – követeléseik teljesülésére írásban vállaljon garanciát.

Dr. Bódis József államtitkár korábban a Hír TV-ben azt mondta, a javaslatra azért is van szükség, mert az egyetemnek vannak a „vezetéssel, vezetőváltással kapcsolatos megoldandó feladatai”.  Ezzel arra utalt, hogy az egyetemnek tavaly óta nincs rektora, ekkor járt ugyanis le az előző rektor, M. Tóth Géza megbízatása. A rektorhelyettes, Upor László ezután megpályázta a rektori pozíciót, az egyetem szenátusa is őt támogatta Bagossy László rendezővel szemben. Az egyetemek azonban nem dönthetnek saját vezetőjükről, a döntést a szakminiszter ajánlására a köztársasági elnök hozza meg.

A hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként a Budapesti Corvinus Egyetem alakult át alapítványi fenntartásúvá tavaly nyáron.

A modellváltás folyamatát a kormány hat másik felsőoktatási intézményben is elindította, augusztus 1-jétől az Állatorvostudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Soproni Egyetem válik alapítványi fenntartásúvá, a tervek szerint hozzájuk csatlakozik hetedikként a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Az átalakulással az intézmények tulajdonba kapják azokat a vagyonelemeket, amelyekben működnek, az oktatók közalkalmazotti státusból munkaviszonyba kerülnek át.

A Corvinuson az alapítványi formára való átállással együtt az államilag finanszírozott ösztöndíjas képzés is megszűnik, de a kormány azt ígéri, hogy a másik hét egyetemen ez megmarad.