Hétvégén újranyílik Eszterháza és több más vidéki látnivaló

2020.06.19. 19:14

A veszélyhelyzet megszűnése után a mostani lesz az első hétvége, amikor a fővárosban és vidéken kinyithatnak a múzeumok, eddig ugyanis csak a szabadtéri látnivalók, például a skanzenek és az arborétumok álltak nyitva a látogatók előtt.

  • Az Állatkert kinyitja az állatházakat, bár a Holnemvolt vár egyelőre zárva marad.Hétfőn, június 23-án nyílik meg újra a Petőfi Irodalmi Múzeum és összes tagintézménye.
  • Szentendrén már szombaton megnyílnak a Ferenczy Múzeumi Centrum múzeumai, a Ferenczy Múzeumban újra meg lehet nézni a Ferenczy Noémi művészetét bemutató időszaki kiállítást, ami járvány előtt készült el, ennek nyitva tartását július 12-ig meghosszabbították.Szintén szombattól nyitva lesz Visegrádon a Királyi Palota és a Salamon-torony.
  • Szombaton megnyílik Eszterháza, ahol félóránként induló vezetett kastélytúrákon mutatják be a kastély és a barokk-rokokó kor világát a látogatóknak. A barokk színháztörténeti túrát naponta kétszer indítják, ahol Pietro Travaglia olasz építész és díszlettervező életművét, valamint a felújított marionettszínházat mutatják be. Ugyancsak megnyílik a nagycenki Széchenyi-kastély, a kápolna és a Széchenyi család mauzóleuma, mindkét helyen egyelőre kötelező lesz a látogatóknak a kézfertőtlenítés, a maszkhasználat és a fizikai távolságtartás.
  • A Soproni Múzeum intézményei közül június 20-án a Tűztoronyban, a Storno-házban, a Fabricius-házban és a Macskakő Gyermekmúzeumban már fogadnak látogatókat, a Központi Bányászati Múzeum, a Pékmúzeum és a Patikamúzeum pedig június 23-tól látogatható, a Tűztorony erkélyére egyszerre 10 látogató mehet fel.
  • Már ma délelőtt kinyitott a debreceni Déri Múzeum, ahol nemcsak az állandó tárlat látogatható ismét (a Munkácsy-trilógia képeivel), hanem Polgári sikk néven egy időszaki tárlat is. Debrecenben nyitva van már a Modem, ahol  Mélyáramok című, a járvány miatt meghosszabbított tárlat mellett a földszinten Vonal mentén címmel egy új összeállítással várják az érdeklődőket a Modem saját gyűjteményéből.
  • Szombaton újranyit az Országos Széchényi Könyvtár zirci Ciszterci Műemlékkönyvtára, ahol szintén kötelező lesz a kézfertőtlenítés és a maszkhasználat a vezetett séták résztvevőinek.