Kiderült, hogy műtárgyakat is víz ért a Szépművészetiben

2020.06.19. 13:10

Egy olvasónk levele nyomán hírt adtunk róla, hogy a június 14-i nagy viharban beázott a Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka. Az intézmény megerősítette, hogy az alig másfél évvel ezelőtt átadott, három évig tartó és 15 milliárd forintba kerülő felújítás részeként restaurált terembe tényleg befolyt az esővíz. Mint elmondták, a csarnok a két sarkán ázott be, de szerencsére a károk nem jelentősek, a falfelületek kisebb részeken sérültek. "A vízbetörés pontos okának feltárása meg zajlik, a Román Csarnok addig sajnos nem látogatható. A javításokat a kivitelező garanciális munkák keretében végzi majd el" – tették hozzá.

A beázást valószínűleg csak később vették észre, mert a fővárosi katasztrófavédelem kérdésünkre azt mondta, a Szépművészeti Múzeum címére nem érkezett bejelentés, vagy segítségkérés a budapesti tűzoltókhoz sem június 14-én, sem az azt követő napokon viharkárok, vízkárok miatt.

Az olvasónktól érkezett levél azt állította, hogy nemcsak az egyébként üres csarnokban, hanem a kiállításokban és a műtárgyraktárakban is "áll a víz". A múzeum kommunikációs osztálya kérdésünkre azt mondta, a kiállítóterekben nem, de az egyik műtárgyraktárban valóban történt beázás, mégpedig abban, amely a Román Csarnok alatt helyezkedik el. Ezt a földalatti raktárat a legutóbbi felújítás során építették. 

"A beázás egy műtárgyraktárt is érintett, ott néhány műtárgy kis mértékben megsérült, ezek restaurálással helyreállíthatóak. A vasárnapi nagy felhőszakadást követő további esőzések során az intézmény már nem tapasztalt beázást" – tájékoztattak.

Kérdés, hogy mindez hogyan történhetett meg azután, hogy a 2018-ban véget ért rekonstrukciónak része volt a Román Csarnok fölötti tetőszerkezeti rész felújítása is, pont azért, hogy a freskókkal gazdagon díszített tér (és az alatta kialakított új műtárgyraktár) biztonsága garantált legyen. Baán László főigazgató vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a hibát ki követte el.

A múzeum vezetése szerint elfogadhatatlan, hogy a nemrég felújított épület beázzon, ezért legjelentősebb hazai építésügyi minőségellenőrzési szervezet, az  Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (ÉMI) bevonásával vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy mi okozhatta az épület beázását

– nyilatkozta az intézmény.