Az EU tiltása ellenére jöhetnek az amerikai filmesek Magyarországra

2020.06.30. 19:21 Módosítva: 2020.06.30. 22:06

Hiába szavazta meg az EU, hogy az Egyesült Államok számára nem nyitják meg az unió külső határait, Magyarország kivételt tesz azért, hogy amerikai filmesek tudjanak az országban dolgozni, írja a Variety.

Szerda délután jelentette be az Európai Unió, hogy 15 ország számára megnyitják az unió külső határait, de a 15 országban nincsen benne az Egyesült Államok.

A döntés ugyan jogilag nem kötelezi a tagállamokat, de mint írtuk, ha egy ország úgy dönt, hogy az uniós listán kívülről is beenged látogatókat, azzal azt kockáztatja, hogy a többi uniós állam újra megtiltja az ő állampolgárainak a beutazását. Az EU döntése előtt már bejelentették, hogy a nyáron a Dűne című film stábja és több főszereplője is Magyarországra fog jönni, hogy elkezdjék a film pótforgatását.

A Nemzeti Filmintézet vezetője, Káel Csaba nyilatkozta a Varietynek, hogy a magyar veszélyhelyzet elmúltával és az utazási korlátozások fokozatos feloldásával különleges kivételt kaphatnak az EU-n kívülről érkezők, akiknek így nem kell karanténban tölteniük időt a beutazást követően. Káel szerint újraindulnak a nemzetközi projektek, és a produkciók teljes gőzzel megkezdődhetnek. Folytatják a Halo-sorozat, a már említett Dűne, a The Banker's Wife című Amazon-sorozat és a The Nightingale című háborús film munkálatait is.

A Variety szerint a Netflix két stúdióban is díszleteket épített a Terra Vision című sorozathoz, aminek a forgatása majd július közepén kezdődik. Egy másik, meg nem nevezett amerikai sorozat befoglalta már július második felére a középkori díszletet is. A Filmintézet szerint minden stúdiót előre befoglaltak már az év végéig.

A Variety cikkében egy új adat is feltűnik, a filmgyártásra összesen 164,4 milliárd forintot költöttek az országban, 50 százalékkal többet, mint az azt megelőző évben. Az összeg 94 százaléka nemzetközi produkciókból jött.