Kormánypárti színészek álltak ki a kormánylapban a Színművészeti átalakítása mellett

2020.07.02. 21:55 Módosítva: 2020.07.02. 21:55

Mások mellett Eperjes Károly, Ókovács Szilveszter és Vidnyánszky Attila is aláírta a Színművészeti Egyetem átalakítása elleni tiltakozást parafrazeáló levelet, amely kiáll a kormány tervei mellett.

A teljes levelet az Origo közölte, és aláírói többek között arról beszélnek, hogy az "alaposan előkészített és jövőbe mutató modellváltást" a magyar felsőoktatási szakemberek, oktatók, volt és jelenlegi hallgatók, valamint a felelős előadó-művészeti szakmai szervezetek meggondoltnak és előkészítettnek tartják. 

Az aláírók szerint az új modell közép- és hosszú távon a teljes hazai előadó-művészet javát szolgálja, és "visszaállítja a színészképzés eredeti céljait – ideértve a hazai vidéki kőszínházi hálózat kiváló művészekkel történő kiszolgálását."

Köszönjük Dr. Palkovics László miniszter úrnak, hogy érdemi tárgyalásokat folytatott az egyetemi közösségek képviselőivel. Köszönjük, hogy leültette egy asztalhoz az érintetteket, és hatáselemzésekre, kidolgozott közép- és hosszú távú tervekre épülő, újító szándékú változást képvisel. Kérjük az Országgyűlés képviselőit, jelenlegi formájában szavazzák meg a törvényt

– írják.

A levél aláíró között több színházigazgató is szerepel, így Balázs Péter (Szolnok), Dörner György (Újszínház), Kiss-B Attila (Operettszínház), Bán Teodóra (Szabad Tér Színház), Besenczi Árpád (Zalaegerszeg), Blaskó Balázs (Eger), Cseke Péter (Kecskemét), Kálomista Gábor (Thália Színház), Nemcsák Károly (József Attila Színház) és Pataki András (Sopron).