Megszavazták a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítását

2020.07.03. 11:55

Péntek délelőtt megszavazta az Országgyűlés „A Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítványról, a Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány és a Színház- és Filmművészeti Egyetem részére történő vagyonjuttatásról” szóló törvényt, azaz az egyetem alapítványi tulajdonba kerül, fenntartója és vagyonának kezelője a minisztérium helyett az erre a célra létrehozott Színház- és Filmművészetért alapítvány lesz. A változás szokatlanul gyorsan, már szeptember 1-jén életbe lép.

A Jobbik és a DK összesen három módosító javaslatot nyújtott be, de ezeket az Országgyűlés – ahogy korábban az összes ellenzéki módosítót – leszavazta. A törvényt – mivel annak egy része kétharmados többséget igényelt – két részletben, egyszer az igenek 69,2%-os arányával, majd az igenek 68,2%-os arányával fogadták el.

A szavazás közben az egyetem hallgatói énekléssel tiltakoztak az Országház előtt.

A törvényjavaslat ellen több mint kétszáz magyar művész, köztük rengeteg Kossuth-díjas alkotó tiltakozott, köztük még a Nemzeti Színházból és a Tháliából is voltak aláírók. Erre válaszként 74 kormánypárti művész és színházigazgató fordult szembe a szakma képviselőivel, és állt a kormány mellé az Origo nevű kormánylapban, hogy megköszönje a miniszter munkáját, és arra kérje Semjén Zsoltot, ne vonja vissza a törvényt. Erről és a kormánysajtó által indított, a szakmát megosztó kommunikációs offenzíváról ebben a cikkben írtunk:

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az erről szóló törvény nyomán más egyetemekhez hasonlóan a Színház- és Filmművészeti Egyetem is alapítványi fenntartásba kerül majd, azonban ehhez szokatlanul – és az egyetem vezetése szerint indokolatlanul – szűk határidőt szabott meg a kormány. A törvénytervezet nem ad semmilyen garanciát arra, hogy az egyetem autonómiája megmarad az átalakítás után, ráadásul a vezetőség vészjóslónak tartja, hogy a kormány több mint fél éve nem hajlandó kinevezni a jogszerűen megválasztott rektort, Upor Lászlót. Emellett a kormány többször utalt arra, hogy a modellváltás célja a balliberálisnak nevezett intézmény megregulázása is lehet. A modellváltás részleteiről és az egyetem félelmeiről ebben a cikkben írtunk bővebben: