Dömötör
-1 °C
14 °C

Törökország óva inti az EU-t attól, hogy beleszóljon a Hagia Szophia ügyébe

GettyImages-1227001183
2020.07.14. 10:48

Nő a feszültség az Európai Unió és Törökország között a Hagia Szophia ügyében, írja az MTI.

A török legfelsőbb közigazgatási bíróság pénteken döntött úgy a nemzetközi tiltakozás ellenére, hogy megsemmisíti azt az 1934. november 24-i török minisztertanácsi döntést, ami a Hagia Szophia múzeummá alakításáról rendelkezett. Pár órával később Erdoğan elnök már döntést is hozott, hogy a világörökséghez tartozó épületet újra mecsetté nyilvánítják.

A lépést elítélte az ortodox egyház, az Európai Unió, valamint az amerikai kormány, vasárnap a pápa is elkeseredettségét fejezte ki az üggyel kapcsolatban. Az UNESCO a bejelentést követően közleményében jelezte, hogy a szervezet világörökségi bizottsága a következő ülésén meg fogja vizsgálni az épület világörökségi státuszát.

Az UNESCO felszólítja a török hatóságokat, hogy késedelem nélkül kezdeményezzenek párbeszédet annak érdekében, hogy elejét vegyék bármely káros behatásnak ezen kivételes örökség egyetemes értékével kapcsolatban, amelynek státusát a Világörökségi Bizottság a következő ülésén megvizsgálja.

Ezután hétfőn a török miniszter, Mevlüt Cavusoglu azt mondta, csodálkozva fogadták az UNESCO kijelentését. Szerinte a mecsetté alakítás jogszerű volt, de Törökország tájékoztatni fogja az UNESCO-t. 

A Hagia Szophia ügyéről az EU-tagországok külügyminiszterei is elítélően nyilatkoztak, amire a török külügyminisztérium közleményt adott ki kedden. Ebben azt írják, „óva intik az EU-t az ország belügyeibe avatkozástól a Hagia Szophia ügyével kapcsolatban”. A közleményben hangsúlyozzák, hogy „senki nem sértheti meg Törökország szuverén jogait” és „az épület Törökország tulajdona, státuszának megváltoztatása pedig csakis Törökország szuverén joga”.  

(Borítóképen a Hagia Szophia. Fotó: NurPhoto / Getty Images)