Egy BLM-tüntető szobra került a bristoli rabszolgakereskedő helyére

2020.07.15. 17:21 Módosítva: 2020.07.15. 18:31

Egy bristoli Black Lives Matter-tüntető, Jen Reid egész alakos, életnagyságú szobrát állították fel szerda reggelre a város belvárosában. A jobb öklét a magasba emelő nőalak az afrikai rabszolga-kereskedelemből meggazdagodó Edward Colston ledöntött, majd vízbe dobott szobrának helyére került.

A BBC cikke szerint az alkotást egy brit képzőművész, Marc Quinn készítette egy júniusban készült fénykép alapján, amely egy fekete tüntetőt örökített meg Colston szobra helyén, az üressé vált talapzaton állva. Bristol polgármestere, Marvin Rees elmondta: a szobrot egy gerillaakció keretén belül, engedély nélkül állították fel.

Bristol egyik leggazdagabb kereskedőjének szobrát június 7-én, a George Floyd halála miatt kitört megmozdulások során, kötelekkel döntötték le a rendőri erőszak és rasszizmus ellen demonstrálók. Ahogy az Index is beszámolt róla, az 1895-ben állított alkotást – John Cassidy munkáját – ezután a közeli kikötőbe vonszolták, ahol hatalmas ovációval kísérve a vízbe lökték.

Ezen a napon készült az a fénykép, amely a szobrászt megihlette. A felvételt a stylistként dolgozó Jen Reid férje készítette, majd megosztotta a neten, így jutott el Quinnhez, aki nyomban kapcsolatba lépett a párral, hogy a nő modellt állhasson a 3D-nyomtatóval készült alkotáshoz. A házaspár részt vett a Colston-szobor eltávolításában is.

A mostani szobor ideiglenes alkotás, de azt továbbra sem lehet tudni, mi lesz az üresen maradt talapzat sorsa. Colston szobra biztos nem kerül vissza rá, de a kikötő fenekén sem maradt: néhány nappal később kihúzták. Bristol polgármestere már akkor bejelentette, hogy ledöntött szobrot a tiltakozók plakátjaival és molinóival együtt a város egyik múzeumában fogják újra felállítani – a ráfújt festék és a vonszolásból származó apróbb sérülések emlékeztetnek majd a közelmúltbeli tiltakozásokra.

A szobor történetéről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.  • Tippek
  • Hírek