Nagy közös imádkozással kezd új időszámítást a Hagia Szophia

2020.07.20. 08:50

Jelképes látogatást tett Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap az isztambuli Hagia Sophiában, amelynek mecsetté alakításáról nemrég adott ki rendeletet. Erdogan az épület belsejében az átalakítási munkálatokat nézte meg.

Az MTI híre szerint a mecsetté alakított hajdani ortodox bazilikában jövő pénteken tartják az első nagy közös imát, amelyre a járványhelyzet ellenére is mintegy ötszáz embert várnak. Egyelőre nem tudni, hogy a török elnök jelen lesz-e az eseményen.

Ahogy korábban az Index is beszámolt róla, a török legfelsőbb közigazgatási bíróság a hónap első felében döntött úgy, hogy a nemzetközi tiltakozás ellenére megsemmisíti azt az 1934. november 24-i török minisztertanácsi döntést, ami a Hagia Szophia múzeummá alakításáról rendelkezett. Pár órával később Erdoğan elnök már döntést is hozott, hogy a világörökséghez tartozó épületet újra mecsetté nyilvánítják.

A török vezetés hangsúlyozza, hogy az épület mindenki, keresztények és muzulmánok előtt is nyitva marad, ugyanakkor a mecsetté átalakított bazilikában a szertartások idejére eltüntetik a keresztény jelképeket, valamint a Hagia Szophia a muszlim vallási szertartások alatt nem lesz látogatható. "A keresztény jelképek az épületben nem befolyásolják az imádságok érvényességét. Imaidőben ezeket a képeket megfelelő eszközökkel le kell takarni, vagy árnyékba kell borítani" – közölte az épületet átvevő török vallásügyi hivatal, a Diyanet.

A Hagia Szophia mecsetté alakítását elítélte többek között az ortodox egyház, az Európai Unió, valamint az amerikai kormány, továbbá Ferenc pápa is elkeseredettségét fejezte ki az üggyel kapcsolatban. Az elégedetlen hangok csillapítására a múlt héten Mehmet Samsar moszkvai török nagykövet ígéretet tett arról, hogy a Hagia Szophia bazilika mozaikjai és freskói a mecsetté nyilvánítás után is megmaradnak jelenlegi formájukban.