Így néz ki a mecsetté alakított Hagia Sophia

2020.07.24. 22:07

Megtartották az első pénteki imát az isztambuli Hagia Sophiában, amelyet múzeumból alakított át mecsetté Recep Tayyip Erdogan elnök. A világörökséghez tartozó, eredetileg ortodox székesegyháznak épült épület belsejéről készült fotók tanúsága szerint leplekkel takarták el a trónon ülő Istenanyát ábrázoló bizánci mozaikot, amely az apszist díszíti, és amely a épület keresztény jelképei közül a leginkább szembetűnő helyen található:

A török kormány a nemzetközi kritikák, többek közt az Európai Unió, az UNESCO, az Egyesült Államok és Oroszország tiltakozására úgy reagált, hogy a Hagia Sophia mecsetként szabadon látogatható lesz a külföldiek számára is.

„Az ott található ikonokat és a freskókat a jelenlegi állapotukban meg fogják őrizni, ezt minden látogató meglátja majd” – mondtamoszkvai török nagykövet. 

Az épületet átvevő török Vallásügyi Hivatal  az előző nap adott ki közleményt  arról, hogy a mecsetté átalakított bazilikában letakarják a keresztény jelképeket, valamint a Hagia Szophia a muszlim vallási szertartások alatt nem lesz látogatható. „A keresztény jelképek az épületben nem befolyásolják az imádságok érvényességét. Imaidőben ezeket a képeket megfelelő eszközökkel le kell takarni, vagy árnyékba kell borítani” – írták.

A Hagia Szophia múzeummá alakítása után ugyanis feltárták az oszmán időkben lemeszelt mozaikok egy részét. A leghíresebb mozaikképek közé tartozik az apszisban az ölében a kis Jézust tartó Szűz Mária képe a 9. századból, a császári kapu felett látható Pantokrator egy császár arcképével a 10. század elejéről, valamint a déli galéria híres Deészisz mozaikja 1261-ből. A Hagia Szophiának egy magyar vonatkozású mozaikja is van: Piroska magyar királylány, II. János bizánci császár feleségének portréja 1118-ból az uralkodópárt bemutató portrén egy Madonna két oldalán. A még vakolat alatt rejtőző bizánci mozaikok feltárása már korábban megakadt a politikai környezet és a közhangulat változása miatt, ez a mecsetté alakítás után nyilvánvalóan nem folytatódhat.Az elmúlt években több más egykori bizánci templomot visszaalakítottak mecsetté Törökországban, ezek keresztény freskóit és mozaikjait többnyire elfüggönyözték, de egységes gyakorlat nem alakult ki.

A török legfelsőbb közigazgatási bíróság a nemzetközi tiltakozás ellenére múlt pénteken döntött úgy, hogy megsemmisíti azt az 1934. november 24-i török minisztertanácsi döntést, ami a Hagia Szophia múzeummá alakításáról rendelkezett. Pár órával később Erdoğan elnök már döntést is hozott, hogy a világörökséghez tartozó épületet újra mecsetté nyilvánítják.  • Hírek
  • Árfolyam