Rekordösszegért kelt el egy ritka Rembrandt-önarckép

2020.07.29. 08:33

Rembrandt egy ritka önarcképe 14,5 millió fontért kelt el kedden a londoni Sotheby's online árverésén, ami az aukciósház közlése szerint új árverési rekord a holland mester önarcképei esetében.  A Sotheby's művészettörténészei 12-16 millió fontra becsülték a műalkotás leütési árát, írja az MTI.

Az 1632-ben készült és a mester által kézjeggyel ellátott önarcképen Rembrandt fekete kalapot és nyakfodort visel. A 15x20 centiméteres festmény a 26 éves festőt ábrázolja, és egyike annak a három Rembrandt-önarcképnek, amelyek magánkézben vannak. A keddi árverésen hat licitáló vívott ádáz csatát. Legutóbb 2003-ban vittek Rembrandt-önarcképet árverésre, az 6,9 millió fontért talált új tulajdonosra.

A keddi aukción öt évszázad mestereinek alkotásait árverezik el, Rembrandtól Picassóig, Joan Mirótól Banksyig.  Az aukció műtárgyainak kétharmada még soha nem volt árverésen, a másik egyharmad már két évtizede nem fordult meg a műtárgypiacon, közölte a Sotheby's.

Az aukció legértékesebb festménye Miro 1927-ben készült Peinture (Femme au chapeau rouge) - Nő vörös kalapban - című képe, amely 23,7 millió fontért kelt el. Leütési árát 20-30 millió font között becsülték a szakértők. Alberto Giacometti nőalakot ábrázoló szobráért pedig 10,7 millió fontot fizetett egy licitáló.

Az aukción ott volt Banksy Mediterranean Sea View - Földközi-tengeri látkép - alkotása, amelyért 1-1,5 millió fontot reméltek, de végül 2,2 millió fontért vitték el. Ezt az összeget a betlehemi kórháznak ajánlották fel.  • Bérelnék
  • Bankszámla