Operettszínházi zaklatás: öt áldozat állítja, hogy nem kereste meg őket senki

2020.08.11. 14:52

A Biztonságos Terek Alapítványt eddig 5 érintett tájékoztatta arról, hogy semmiféle értesítést nem kapott sem az Operettszínházban folytatott belső vizsgálatról, sem a minisztériumi vizsgálatról. Négyük írásban tett nyilatkozatot felém. A miniszternek és a színház főigazgatójának a vizsgálatokkal kapcsolatban augusztus 4-én írt levelemre választ még nem kaptam.

Ezt közölte az Indexszel Rihay-Kovács Zita, a színházi és nem színházi közegben zaklatást elszenvedők megsegítésére létrejött, Biztonságos Terek nevű projekt koordinátora, arra reagálva, hogy Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter korábban beismerte: a Budapesti Operettszínházat fenntartó minisztérium vizsgálata az áldozatok meghallgatása nélkül jelentette ki, hogy nem történt zaklatás. Gulyás azonban az állította, megpróbáltak behívni egy érintetett, csak ő nem felelt a megkeresésre.

Az Indexnek korábban szexuális zaklatásról beszámoló áldozat ekkor kérdésünkre újra megerősítette, hogy sem az állítólagos operettszínházi, sem az állítólagos minisztériumi vizsgálat miatt nem kereste meg senki sem.

Az áldozatok egy csoportját képviselő ügyvéd már korábban is azt mondta: tudomása szerint nem egy áldozat, hanem tucatnyian jelezték Kiss-B. Atilla operettszínházi főigazgatónak, hogy valamilyen abúzus érte őket a munkahelyükön, ráadásul úgy gondolja, nehezen hihető, hogy a színházban rövid idő alatt felmondó 32 munkatárs közül egyet sem sikerült volna behívni az állítólagos vizsgálat érdekében. Az ügyvéd közölte azt is: ő levélben felajánlotta segítségét a minisztériumnak a vizsgálathoz, hiszen ügyfelei birtokában vannak a kellő bizonyítékok, de senki nem kereste ezzel kapcsolatban, és a levelére sem kapott választ.

Az előzmények

Az Indexnek még június elején mondta el az Operettszínház két (majd később további három) volt munkatársa, hogy Kriza Zsigmond korábbi ügyvezető igazgató, egykori fideszes miniszteri biztos elviselhetetlen munkakörülményeket teremtett, bánásmódja megalázó volt, visszaélt a hatalmával. Egyikük azt is állította, Kriza megengedhetetlen megjegyzéseket tett a szexuális életére és a testére is, erről pedig tájékoztatták Kiss-B. Atilla főigazgatót, aki tudomásuk szerint nem vizsgálta ki az ügyet, sőt egyiküket a panaszaira válaszul beküldte egy zárt ajtós, négyszemközti beszélgetésre a megvádolt igazgatóhoz.

A kormány által másfél éve kinevezett igazgató, a kultúrpolitika sok kormánypárti szereplőjével jó kapcsolatot ápoló Kiss-B. Atilla márciusban még azt állította a Hvg.hu megkeresésére, hogy egyáltalán nem kapott ilyen bejelentést, majd az Indexnek júniusban azt nyilatkozta, hogy a szerinte alaptalan panaszokat mind részletesen kivizsgálta, de nem talált semmilyen bizonyítékot, azt pedig sajnálja, hogy Kriza később közös megegyezéssel távozott az intézményből. Cikkünk megjelenése után néhány nappal ugyanakkor mégis azt nyilatkozta, Krizára „rávetült a gyanú árnyéka”, ezért távozott.

Az Emmi ez után közölte: „Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter utasítására felállt egy bizottság, amely kivizsgálja, hogy a Budapesti Operettszínház főigazgatója megtett-e mindent az adott ügy tisztázásával kapcsolatban.” Csaknem két hónappal később aztán lezárták a vizsgálatot, és megállapították, hogy

a főigazgató az elvárható gondossággal járt el: megtette a szükséges intézkedéseket, még független szakértőket is felkért az ügy kivizsgálására. A főigazgató és a független szakértők vizsgálata során sem nyert bizonyítást, hogy a Budapesti Operettszínházban bármilyen zaklató jellegű tevékenység történt volna.