Az új vezetés lemondását követelik az egyetemfoglaló színművészetis diákok

20200901 IMG 2076 TA
2020.09.01. 17:10
A tanulók ismertették követeléseiket, aztán visszavonultak az egyetem elfoglalt épületébe, ahová az új vezetőséget sem engedik be.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói hétfőn délután sajtótájékoztatón ismertették követeléseiket, miután éjszaka elfoglalták az egyetemi épületet a Vas utcában. Előzőleg a diákok tüntetést tartottak az épület előtt, tiltakozásul az intézmény alapítványi irányítás alá kerülése és új vezetőinek kinevezése ellen.

A hallgatók garantált autonómiát követelnek az egyetemnek, elutasítják a modellváltás módját, a kuratóriumot és a felügyelőbizottságot is. Elfogadhatatlannak tartják a fenntartó által elfogadott alapdokumentumokat és az új vezetőséget.

Követelik a szenátus jogköreinek visszaállítását, a lemondott szenátus által elfogadott dokumentumok életbe léptetését és a jelenlegi kuratórium lemondását. A diákok azt is szeretnék elérni, hogy az állam ne vonuljon ki teljesen a finanszírozásból.

Hangsúlyozták:

a pártpolitikától elhatárolódnak, és kérik a pártok képviselőit, hogy tartsák tiszteletben az ügyüket

. Csak az egyetem jelenlegi polgárai léphetnek be az épületbe – közölték a diákok, akik az ajtókat is elbarikádozták, az utcán pedig molinókat helyeztek el.

Az egyetem szeptember 1-jén életbe lépett modellváltása és Vidnyánszky Attila kinevezése miatt a teljes vezetés és szenátus távozott. Az intézmény több oktatója is bejelentette felmondását, köztük Zsámbéki GáborAscher Tamás és Enyedi Ildikó.

 

A Demokratikus Koalíció kiáll a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és tanárai mellett – közölte Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes. A politikus úgy fogalmazott: az egyetem „hősies hallgatói úgy foglalták vissza az egyetemüket”, ahogy a magyaroknak kell majd visszafoglalni az országot a Fidesztől. A délután folyamán sok szimpatizáns kereste fel az elfoglalt egyetemi épületet, köztük Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője, Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapító lelkésze és Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke is.

(Borítókép: Trenka Attila / Index)  • Tippek
  • Árfolyam