Alföldi Róbert: Ne diktáljatok

DBZOL20191030022
2020.09.02. 10:57
Szerinte az a probléma, hogy az SZFE kuratórium nem érti, nem tudja, vagy félreérti, hogy mi történik.

Nyílt levélben, barátjaként szólította meg Rátóti Zoltánt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem  kuratóriumi tagját Alföldi Róbert, reagálva arra a közleményre, amit tegnap adott ki a testület. Ebben a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium hangsúlyozza elfogadhatatlan és felelőtlen az SZFE vezetőinek lemondása.

A nyilatkozat kiemeli azt is, hogy 

a számos alkalommal felkínált egyeztetési lehetőséggel az SZFE vezetői és hallgatói nem éltek, az alapítvány - ahogyan eddig is - készen áll arra, hogy tárgyaljon az SZFE hallgatóival és oktatóival. 

Alföldi Róbert a levele elején leszögezi, hogy mivel nem az egyetem tanára, személyes érdekek sem vezérlik sorai megírásakor.

Szerinte a legnagyobb probléma az, hogy a kuratórium tagjai nem értik mi történik a napokban, mi az, amiért a fiatalok tüntetni kezdtek, és miért mondott fel a vezetés.

(...) azt még megértem, hogy a kuratórium vezetője nem érti, hogy mi történik, mert nem is értheti. 

És még mielőtt bárki aljas módon olyasmivel vádolna, hogy bárkinek a magyarságát vagy nemzeti identitását megkérdőjelezem, határozottan leszögezem, hogy nem erről írok.

A színész-rendező szerint a meg nem értés oka az eltérő kulturális közeg, ami bölcsőjükként szolgált.

Kapcsolódó

Ascher Tamás is felmondott az SZFE-nek

Valamilyen alternatív formában igyekszik tanítani a diákjait.

(...) más mesterek előadásait csodáltuk, más színházkultúra nevelt fel minket, más a színházi múltunk. Tehát máshogy értjük a színházat, megkockáztatom, mást értünk jó színház alatt.

Alföldi Róbert szerint egyfajta elégtételvétel zajlik azok részéről, akik korábban elnyomottnak érezhették magukat, elnyomottságuk azonban szerinte valahol inkább abban gyökeredzik, hogy kevésbé tehetségesek.

Már ide, oda, erre az oldalra, meg arra az oldalra sodródtunk, már csak a romboló és önző indulat van bennünk. Revansot vesznek azok, akik úgy érezték, hogy el voltak nyomva. ( „ mert most mi jövünk…”) De, hogy Hofit idézzem szabadon, nem lehet, hogy nem elnyomva voltak, csak nem voltak olyan tehetségesek, és most itt az alkalom, hogy hirtelen tehetségesek legyenek, mert odaálltak az aktuális hatalmon lévők mellé? 

Kapcsolódó

Schilling Árpád Vidnyánszky Attiláról: Ez nettó alázás volt

A Krétakör alapítója úgy érzi, csúfot űztek belőlük, nem vették komolyan őket és nyilvánosan megszégyenítették őket.

A személyes hangvételű levélben Alföldi Róbert párbeszédre hív fel és felszólítja levele címzettjét, Rátóti Zoltánt, hogy ne hagyja, hogy megalázzák azokat a mestereket, akik a napokban felálltak.

(...)ne diktáljatok, hanem, hogy egyenrangú félként kommunikáljatok, egymást és egymás munkáját, akár több évtizedes munkáját is tiszteletben tartva.

Ugyanakkor Vidnyánszky Attila, aki tegnap este az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége volt arról beszélt, hogy mindent megtettek az együttműködés érdekében, az SZFE vezetése azonban elzárkózott a valódi párbeszédtől.

(Borítókép: Alföldi Róbert. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)