Vencel
13 °C
23 °C

A Színművészetitől a Parlamentig tartó élőláncot szerveznek az egyetemfoglaló diákok

2020.09.03. 18:21 Módosítva: 2020.09.03. 18:21
A Színművészetitől a Parlamentig tartó élőláncot szerveznek az egyetemfoglaló diákok

Magna Charta Universitatum néven készítettek egy dokumentumot  a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjai. Ebben fektették le azokat az alapelveket, amelyek mentén hajlandóak tárgyalni az egyetem fenntartójával - derült ki a hallgatók által csütörtök délután tartott  sajtótájékoztatón. A diákok a Színház- és Filmművészeti Egyetemen hétfő éjszaka elbarikádozták magukat, így tiltakoznak az ellen, hogy szeptember 1-től a Vidnyánszky Attila által vezetett alapítvány tulajdonába került az intézmény.

Kapcsolódó

Index - Kultúr - Trokán Péter az Indexnek: Szégyellem magam a pályatársaim miatt

A színművész mérhetetlenül szégyelli magát a pályatársai miatt.

A diákok bejelentették: a Magna Charta Universitatumot el kívánják juttatni az Országházba, így vasárnapra stafétaláncot szerveznek a Vas utcai épülettől a Parlamentig, útközben pedig érinteni szeretnék az SZFE Szentkirály utcai épületét, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet, az ELTE BTK épületét, a Corvinus Egyetemet és a Károli Gáspár Református Egyetemet is. Úgy számolnak, hogy ehhez ötezer emberre van szükségük. 

Közben péntekre ismét nagyszabású demonstrációt szerveznek az egyetem hallgatóival szolidaritást vállaló művészek, pedagógusok. A diákok korábban leszögezték, a blokád addig tart, amíg nem kapnak írásbeli garanciát arra, hogy a döntéshozók többek között

  • visszaállítják a szenátus jogköreit
  • lemond a kuratórium
  • és az egyetem neve visszakerül az alapítvány nevébe.