Így búcsúztatták tanítványai az SZFE-ről távozó Máté Gábort

2020.09.06. 13:49

A Katona József Színház igazgatója csütörtökön jelentette be, hogy 27 év után távozik a Színház- és Filmművészeti Egyetemről (SZFE). A Jászai Mari-díjas színész, rendező, egyetemi tanár azután adta be felmondását, hogy szeptember 1-től a Vidnyánszky Attila által vezette alapítvány tulajdonába került az egyetem. Az egyetem átalakítása ellen tiltakozó diákok hétfőn elfoglalták az épületet.

Szombaton este Máté Gábor is őrködött az SZFE épületénél, ahol egykori és jelenlegi diákjai lepték meg a távozó tanárukat. Dévényi Ádám Jelen című dalát énekelték Máténak a tanítványai, amelyet a Katona József Színház kamerája is megörökített:

Nem Máté Gábor az egyetlen, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltása miatt úgy döntött, felmond az egyetemen, távozott ugyanis Zsámbéki Gábor Kossuth- és Jászai-díjas rendező, Székely Gábor Kossuth-díjas rendező, Ascher Tamás Kossuth- és Jászai-díjas rendező, valamint Gáspár Máté, az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője, de felállt az egyetem teljes vezetése és szenátusa is.