Spirituális filmek versenye a Tabánban

2020.09.07. 14:50
Tartalmas és változatos programot ígér az idei Ars Sacra Filmfesztivál. Szeptember 14. és 20. között lesz látható a Tabán Art Moziban az a 44 alkotás, mely bekerült az idei versenyprogramba.

A filmek révén megjelenik a nézők előtt  Pilinszky János (Mispál Attila: Csillaghálóban 2.), Jelenits István szerzetes tanár (Novák Tamás: Lélek és betű), Ganzaugh Miklós festőművész (Mohi Sándor: Nekem közöm van a világhoz), Eötvös Péter világhírű kortárs zeneszerző (Surányi András: Eötvös Péter 75), Zombola Péter zeneszerző (Erhardt Ágoston, Marossy Géza: Isten kezében), Kafia, a Szomáliából menekült lány (Zurbó Dorottya: Könnyű leckék), találkozhatunk nehéz sorsú fiatalokkal, autizmussal, utcazenésszel, ferences növendékkel, fegyházlelkésszel, az öregként is gyermek Mignonnal (Oláh Kata és Csukás Sándor filmje), a holokauszttúlélő Fahidi Évával (Szabó Réka: A létezés eufóriája), a szerzetesi kolostorba költöztetett két nem vallásos fiatallal (Huszár Domonkos: Szerzetesnek álltam). 

A zsűri – Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta és Lőcsei Gabriella kulturális hírlapíró – három kategóriában ad ki díjakat: egész estés dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm, rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti). Idén másodszor kerül sor a filmfesztivál fődíjának átadására. Az ünnepélyes díjátadó az utolsó vetítési napon, 2020. szeptember 20-án 19 órakor lesz.

A vetítések hétfőtől péntekig 16:00–20:00, szombat–vasárnap 14:00–20:00 óráig lesznek a filmfesztivál állandó helyszínén, a Tabán moziban. Jegyek a mozi pénztárában igényelhetők szeptember 3-tól. Az Ars Sacra Fesztivál határon innen és túl 96 településen mintegy négyszáz ingyenes programmal várja az érdeklődőket. A kiállítások, koncertek, színházi és irodalmi előadások, tematikus séták mellett a film, mint műfaj ötödik éve színesíti a fesztivál 10 napját.

A vetítések időpontjáról és a vetítésre kerülő filmekről bővebben a www.ars-sacra.hu/filmfesztival oldalon lehet tájékozódni.