Új magyar kémfilm készül Budapesten

2020.09.08. 18:44
Elkezdődött A játszma című új magyar kémfilm forgatása Fazakas Péter rendezésében. A készülő alkotás A vizsga című 2011-es ügynökfilm folytatása. Az új epizódban visszatérnek A vizsga hajdani karakterei Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella és Scherer Péter alakításában, új szereplőként pedig csatlakozik a stábhoz Staub Viktória.

Fazakas Péter rendezőt leginkább a bizalom kérdése foglalkoztatja, ebből az irányból közelíti meg legújabb kori történelmünk máig feldolgozatlan titkait.

Engem a döntések mozgatórugói érdekelnek, a magukat függetlennek megélő emberek gyakran sejtszinten működő érzései. A játszma azt feszegeti, kiben bízhat az ember, megélheti-e valójában a saját érzelmeit, tehát lehet-e igazán önmaga.

A játszma 1963-ban játszódik Budapesten. Az állambiztonság tisztje, Jung András (Nagy Zsolt) élete tökéletes: boldogan él feleségével, Évával (Hámori Gabriella), az egyetlen dolog, ami az előléptetését hátráltatja, egy versengő kolléga, Kulcsár (Scherer Péter).  Amikor felbukkan a múltból egy lezáratlan ügy kapcsán a legendás kém, Markó Pál (Kulka János), fordulat fordulatot követ, és kezdetét veszi egy könyörtelen párharc, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik, és egyetlen emberi gesztus életet követelhet.

Kapcsolódó

A vizsga

1957. december 24. Az Államvédelmi Osztálynak meg kell győződnie arról, hogy ügynökei közül kiben bízhat meg. Jung András tartótisztnek éppen a szenteste hozza el ezt a bizonyos vizsgát.

A forgatókönyvet ezúttal is Köbli Norbert írta, aki szinte minden évben hozzájárul egy-egy történelmi tematikájú film elkészültéhez.

A játszma Markó és Jung párharcának következő izgalmas fejezete, amelyben a hatvanas évek kádári titkosszolgálata minden eddiginél veszélyesebb állambiztonsági akcióba kezd.

A felvételek – a szigorú járványügyi előírások betartása mellett nagyrészt Budapesten készülnek. A fővároson kívül Pilismarót, Terény, Csákvár is fontos helyszínei a készülő produkciónak. A forgatás november elején fejeződik be, de a történelmi hitelesség érdekében készülő számítógépes animáció hónapokkal meghosszabbíthatja az utómunka időszakát.     

A játszma a FilmPositive gyártásában készül, operatőre az Örök télt és a Félvilágot is jegyző Nagy András, vágója Kovács Zoltán, látványtervezője Vinnai Petra, jelmeztervezője Kemenesi Tünde.