Ma ünnepli a 60. születésnapját Hugh Grant

2020.09.09. 06:26

Hugh Grant Golden Globe-díjas angol színész, producer 2020. szeptember 9-én ünnepli hatvanadik születésnapját.

Bár a szülei jobban örültek volna, ha a pénzügyi pályát választja, Hugh John Mungo Grant már iskolás éveiben is színjátszó körök lelkes tagja volt, egyetemi évei alatt pedig Oxfordban a bohém dandy szerepét alakította.

A Privileged című filmben debütált, amelyben sikert aratott, így  diplomája megszerzése után a nottinghami színházhoz szerződött, majd saját komédiatársulatot alakított. 1987-ben a Maurice című filmben nyújtott alakításáért, egy homoszexuális férfi megformálásért a velencei filmfesztivál legjobb színészének díjával tüntették ki. A világhírnevet az 1994-ben forgatott Négy esküvő és egy temetés című vígjátéknak köszönheti, amelyben egy sármos szoknyavadász bőrébe bújt. Alakításáért megkapta a brit filmakadémia BAFTA-díját és a Golden Globe-ot is.

Ez a szerep az életben sem áll távol a félszeg mosolyú egykori sármőrtől. Több kapcsolatából öt gyermeke született, s sokáig úgy tűnt, megrögzött agglegényként éli le az életét. Tavalyelőtt viszont feleségül vette három gyermeke anyját, Anna Eberstein svéd televíziós producert.

A 2006-ban César-életműdíjjal kitüntetett Hugh Grant nevéhez olyan  szerepek fűződnek, mint a Bridget Jones naplójában a gaz csábító, nőfaló főnök, az Egy fiúról című alkotás Will Freemanje, avagy Az U.N.C.L.E. embere című akciófilm kémfőnöke. A Tudhattad volna című thrillersorozatot, amelyben Nicole Kidman a partnere, értesülések szerint ősszel tűzi műsorára az egyik filmcsatorna.

A 60 éves angol sztár a Fulham futballcsapatáért rajong, ha teheti, golfozik.

EGY ÉVEKKEL EZELŐTTI NYILATKOZATA SZERINT MINDIG SZORONGÁS FOGJA EL, HA KAMERA ELÉ KELL ÁLLNIA.