Novemberben dől el, melyik filmet nevezzük az Oscar-díjra

2020.09.10. 14:35

Káel Csaba a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos felkérésére megalakult a hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő szakmai bizottság. A járványhelyzet miatt  idén az online bemutatott alkotások közül is lehet nevezni a filmvilág legnagyobb presztízsű díjára.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint minden ország egy olyan filmet nevezhet a Oscar-díj legjobb nemzetközi film kategóriájában, amelyeket a díjátadó évét megelőző évadban − jelen esetben 2019. október 1. és 2020. december 31. között − már bemutattak az adott ország filmszínházaiban.  A járványhelyzet okozta filmforgalmazási változások miatt 2021-ben, a 93. alkalommal átadandó Oscar-díj esetében azokat a filmeket is jelölhetik a versenyre, melyek eredetileg moziforgalmazásra készültek, de a járvány miatt végül online voltak először láthatók.

A Nemzeti Filmintézet közleménye tudatja, hogy a hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő testületben idén Deák Kristóf, a Mindenki című Oscar-díjas rövidfilm rendezője, valamint  a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba, Kálmán András és Pesti Ákos, illetve Bereczki Csaba, a Filmintézet Nemzetközi jogértékesítési és képviseleti igazgatója és Novák Emil, a Magyar Filmakadémia ügyvezető elnöke vesz részt.

A héttagú bizottság a tervek szerint novemberben dönt a magyar Oscar-nevezésről. A jelöltek listáját 2021. március 15-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására április 25-én kerül majd sor Los Angeles-i Dolby Theaterben.