Vidnyánszky szerint a Színművészeti a Katona József Színház iskolájaként működik

2020.09.10. 11:17

A mai Népszava közölt interjút a Szíművészeti Egyetemmel kapcsolatos botrányok kereszttüzébe került Vidnyánszky Attilával. Vidnyánszky szerint irreleváns, hogy az ügyben olyan világsztárok fejezték ki tiltakozásukat, mint Cate Blanchett, Salman Rushdie vagy Peter Brook. A rendező erre azt a választ adta, hogy 

ezekből a sztármagaslatokból nem ítélhető meg az egyetem ügye.

Arra a kérdésére, mely szerint az érintett tiltakozók rendelkeznek releváns magyarországi kapcsolatokkal, a rendező kikerülte az érdemi választ.  

Vidnyánszky saját felelősségét abban látja, hogy meg merte lépni azt, amit előtte még senki sem. Elmondása szerint egy olyan zárt rendszeren kíván változtatni, melyben szerinte az SZFE gyakorlatilag a Katona József színház iskolájaként működik. Véleménye szerint 

az nem életszerű, sőt nem demokratikus és nem is etikus, hogy egyetlen -kétségtelenül színvonalas és fontos- szellemi műhely ennyire egyeduralkodó legyen egy képző intézményben, amely az adófizetők pénzéből működik.

A kuratóriumi elnök az mondta, hogy a kuratórium nem foglalt el semmit, ez az állítás felelőtlenség. A kinevezett vezető az egyetem szenátusának is nekiment. Kijelentette:

egy felsőoktatási intézmény vezetőinek kötelessége tárgyalni a fenntartóval - jelenleg a kuratóriummal. Azzal, hogy a szenátus lemondott, ellehetetlenítik a folyamatot és veszélyeztetik az oktatás folyamatosságát.

Visszautasította, hogy az átalakítás radikális lett volna, annyi történt, hogy megszűnt az állami fenntartás, és ez egy rugalmasabb, korszerűbb intézményi struktúra közös kialakításának lehetőségét kínálja. 

Vidnyánszky azt is problémaként hozta fel, hogy a Színművészeti nem szentelt vizsgát Trianonnak a századik évforduló évében, és nem szerveztek fesztivált a leszakított területeken lévő színiiskolások részvételével.