Megnyílt az Ars Sacra Fesztivál

2020.09.11. 19:51

Csaknem négyszáz ingyenes zenei, irodalmi, művészeti programmal várja vendégeit országszerte az Ars Sacra Fesztivál. A szakrális művészetek jövő vasárnapig tartó seregszemléjét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek nyitotta meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A bíboros a megnyitón arról beszélt: a szakrális művészetek alkotói a közönségükön túl Istennel is kommunikálnak. Hálaadás vagy éppen segélykiáltás formájában megosztják vele az ember legmélyebb, szavakkal sokszor ki sem fejezhető tapasztalatát az életről és a világról.

Erdő Péter azt mondta: régi tapasztalat, hogy a művészek Istennek is alkotnak. Nemcsak a munkájukat imával kezdő és befejező ikonfestők vagy a szakrális zenét szerzők teszik ezt, de még az írók is. Ezért szerepel sok régi könyv végén az A. M. D. G. betűsor, az Ad maiorem Dei gloriam, vagyis az Isten nagyobb dicsőségére kifejezés rövidítése. Ugyanezért vannak tökéletesen kidolgozva a gótikus katedrálisok szoboralakjainak nem látható, hátsó oldalai vagy a barcelonai Sagrada Família tetején a csak felülről látható részek.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek
Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek
Fotó: Ars Sacra Fesztivál / Facebook

Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége úgy fogalmazott: az Ars Sacra Fesztivál a lelki megújulást szolgálja, megmutatva, ha csak töredékesen is, a tökéleteset, a mértéket – tudósított a távirati iroda.

Bár az Ars Sacra Fesztivál programjai ingyenesek, több rendezvényre előzetesen regisztrálni kell. A szervezők felhívták a figyelmet, hogy a járvány miatt több program elmarad, ugyanakkor több koncert, előadás élőben is követhető lesz a fesztivál YouTube-csatornáján.

A programról és az elmaradó előadásokról a fesztivál honlapján, az ars-sacra.hu oldalon olvasható részletes tájékoztatás.