Gregor Bernadett: Értünk senki nem vonult az utcára, értünk senki nem tüntetett

2020.09.12. 11:36

Facebook-posztban írt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) töltött éveiről Gregor Bernadett. A színésznőben a #freeSZFE mozgalom népszerűségét látva vetődött fel a kérdés, hogy akik most tüntetnek, tisztában vannak-e bizonyos tényekkel. 

„Mi voltunk az első kísérleti osztály, a harmadik rostát egy hét kőkemény műhelymunka előzte meg. A döntő vizsgán a Mesél a bécsi erdő című darabból kellett jelenetet csinálni. Bikinire kellett vetkőzni és lezuhanyozni az öltözőben, így járultunk a vizsgabizottság elé. Vizes hajjal, álló mellbimbóval... Szerencsétlenségemre a csoportunkban több fiú volt, mint lány, ezért kétszer kellett eljátszanom a jelenetet. A kettő között dideregve ültem a vizsgabizottság mellett egy széken... Ezt amúgy már évekkel ezelőtt leírtam egy bejegyzésben”

– hangzik a Facebook-poszt. De Gregor Bernadett felidézi azt is, hogy az első hete az Életem sötét foltja indított gyakorlattal kezdődött, amelyen el kellett árulnia valamit magáról, amit szégyellt és még talán senkinek nem mondta el. „Kihívsz valakit a színpadra, annak mondod, egyedül mondod az ott ülőknek, telefonbeszélgetésben mondod, levélben és az ötödik, hogy leoltják a villanyt és a vak sötétben a legkínosabb kérdéseket teszik fel. 18-19 éves gyerekekről beszélünk” – írta erről.

Megjegyzi, hogy „értük senki nem vonult az utcára, és senki nem tüntetett”. ha viszont most az ő gyermekeivel történne meg, ami vele történt, akkor a legvégsőkig el tudna menni.

„Azért írtam le mindezt, mert ez is hozzátartozik az igazsághoz”

– zárul a színésznő bejegyzése.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) szeptember 1-jétől az államtól átkerült egy alapítvány tulajdonába, amelynek élére Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház főigazgatóját nevezték ki. A diákok szerint az, hogy már az alapítvány kuratóriuma dönt az egyetem szenátusával szemben valamennyi meghatározó kérdésben, sérti az SZFE függetlenségét. A konfliktusból egyetemfoglalás, tüntetés és nemzetközi tiltakozás lett.