Bernát, Felícia
EUR 384,12 Ft
USD 364,55 Ft
8 °C
30 °C

Két költő és egy rendőr – kalapács alatt egy másfél százados rajz

2020.09.22. 18:53 Módosítva: 2020.09.23. 18:28

Egy levélben található az a rajz, amely a két világhírű francia költőt, Arthur Rimbaud-t (1854–1891) és Paul Verlaine-t (1844–1896) együtt ábrázolja, és amelyet sokszor lemásoltak, de sosem állítottak ki. Ezt a levelet árverezik el novemberben – jelentette be kedden a Christie′s aukciósház.

A rajzot Félix Régamey (1844–1907) festő és illusztrátor készítette egy levélben, amelyet fivérének írt 1872-ben. A képen a két költő egy londoni utcán sétál el egy rendőr mellett, aki háttal áll nekik.

Találd ki, kik ülnek már három napja a nyakamon. Verlaine és Rimbaud, Brüsszelből jöttek. Verlaine a maga módján helyes, Rimbaud szörnyű.

– írta levelében Régamey.

A vázlat „az egyetlen, amely Verlaine-t és Rimbaud-t együtt ábrázolja híres utazásuk idejéből (1872–1873), a két év mindkettejük életművének egyik legkreatívabb időszaka volt – írta közleményében az aukciósház. A rajzot sokszor lemásolták, először egy Verlaine-ről szóló könyvben, amelyet Régamey 1896-ban adott ki. Az eredeti példány azonban a család birtokában maradt majdnem másfél évszázadon át. Az árverést november 3-án, a Christie's párizsi központjában tartják, a levél becsült leütési árát 70 és 100 ezer euró (25,3 és 36 millió forint) közé teszik.

Közös nyughely a Panthéonban?

Számos francia művész, értelmiségi és politikus kérelmezte szeptember elején, hogy a két költő földi maradványai együtt kerüljenek végső nyughelyükre a párizsi Panthéonba, ahol a francia történelem és művészet nagyjai nyugszanak. A kérést támogatta Roselyne Bachelot kulturális miniszter is, bár nem volt az aláírók között. Rimbaud leszármazottai és a Rimbaud Barátai elnevezésű egyesület azonban ellenezte azt. Az átszállításról csak Emmanuel Macron elnök dönthet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek