Erik, Alexandra
EUR 385,36 Ft
USD 365,72 Ft
11 °C
23 °C

Meghalt Juliette Gréco, a francia sanzon nagyasszonya

2020.09.23. 21:12

Kilencvenhárom éves korában szerdán meghalt Juliette Gréco, a francia sanzon nagyasszonya, Léo Ferré, Jacques Prévert és Serge Gainsbourg dalainak előadója. Az énekesnő a délkelet-franciaországi Ramatuelle-ben lévő otthonában hunyt el szerettei körében.

A dél-franciaországi Montpellierben született. Gyerekként sokat szenvedett anyjától, aki Juliet visszaemlékezése szerint nem szerette és nemi erőszakból született gyereknek tartotta. Hosszú évekig anyai nagyszülei nevelték.

A II. világháború alatt családja aktív tagja lett a nemzetiszocialista francia Vichy-kormány ellen küzdő ellenállásnak, anyját és nővérét letartóztatták, őt és nővérét pedig a Gestapo megkínozta. Családtagjai koncentrációs táborba kerültek, ő pedig fiatal korára tekintettel csak börtönt kapott. A világháború után a deportálást túlélő anyjuk magára hagyta a gyerekeket és Dél-Kelet Ázsiába költözött.

Juliette Gréco az 1950-es és 60-as években vált világhírűvé a L'accordeon, a La Javanaise és a Deshabillez-moi című sanzonnal.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport