Az én kötelezőim – Bródy János

2020.09.26. 14:25
A kötelező olvasmányok mindig hálás vitatémát jelentenek, az iskolakezdés idején mindez időszerű is. Minisorozatunkban nem az aktuálisan előírt olvasmányokon rágódunk. Olyan közéleti szereplőket kérdezünk, akiknek nincs beleszólásuk a dologba, most például arról: mit ajánlanának kötelező olvasmányként saját hatáskörben.

Az énekes-dalszerző, akinek nemrég jelent meg Gáz van, babám! címen új albuma CD-n és bakeliten, nem tudott pusztán egy olvasmányt kiemelni. Jöjjön hát Bródy kulturális tobzódása. 

Legelőször mindenképp Móricz Zsigmond Rokonokját említeném. Ez elég jó közelítéssel a jelenlegi magyar közállapotokat is leíró, rendkívül tanulságos regény. Mondhatni, semmi se változott azóta. Ha a tudomány területéről kéne megneveznem valamit, akkor Stephen Hawkingtól Az idő rövid történetét mondanám. Ez a mű alapvető ismereteket tartalmaz a tudomány világegyetem-felfogásáról. Például arról, hogy hol ne keressük az Istent. Nem hagyhatom ki Mihail Bulgakov A Mester és Margarita című regényét sem. Ez a kivételes mű az irodalom eszközeivel kifejezhető képzelet és valóság olvasói élménnyé formálásának tankönyve. Aki végigolvassa, annak lesz fogalma arról, hogy mit nevezünk szépirodalomnak. Yuval Noah Harari izraeli történész Sapiens című műve világos és érthető magyarázata annak, hogyan lett az ember a teremtés koronája, és egyben felhívja a figyelmet azokra a veszélyekre, melyekkel a jövőben valószínűleg szembe kell néznünk. És a sorból természetesen Rejtő Jenő sem maradhat ki, a Piszkos Fred, a kapitány az a könyv, amit egy magyar kamasz a legnagyobb valószínűséggel végigolvas, ha már egyszer elkezdte.

 

 

 

 

 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek