Csajkovszkij művészete lesz az Orosz Zenei Fesztivál fénypontja

2020.09.26. 15:20

Csajkovszkij darabjai lesznek október 1-jén, a zene világnapján kezdődő 3. Orosz Zenei Fesztivál középpontjában, amelynek a Zeneakadémia, az Orosz Kulturális Központ, az Országos Idegennyelvű Könyvtár, valamint a Tihanyi Bencés Apátság ad otthont.

Szabó Marcell zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője Csajkovszkij születésének 180. évfordulója alkalmából olyan műsort állított össze, amellyel az orosz zeneszerző színes zenei világát mutatja meg - közölték a szervezők az MTI-vel. A zene világnapján a Zeneakadémián Csajkovszkij legismertebb dallamai csendülnek fel Kállai Ernő hegedűművész, Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész, Mészáros Zsolt Máté orgona-, Pregun Tamás, Balogh Ádám és Szabó Marcell zongoraművészek előadásában. Október 3-án a Tihanyi Bencés Apátságban hangzik el a Csajkovszkij 180 című mű Kállai Ernő, Szabó Marcell, Razvaljajeva Anasztázia és Mészáros Zsolt Máté közreműködésével.

Az Orosz Kulturális Központban - amely a fesztivál kiemelt partnere - Csajkovszkij-dalokat és -operarészleteket hallhatnak az érdeklődők október 6-án Vámosi Katalin, Benabdullah Yaris és Tarnai Dávid operaénekesek, valamint Bárkányi-Horváth Éva (zongora) közreműködésével. Az intézetben Rajzoljunk, meséljünk, zenéljünk! címmel hirdettek gyermekrajzverseny-pályázatot. A beküldött rajzokat az október 4-i gyerekkoncerten mutatják be. A rendezvényen Lukácsházi Győző a képek segítségével kalauzolja a fiatal résztvevőket Muszorgszkij "Egy kiállítás képei" című művének titkaiban.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár új színfoltja az Orosz Zenei Fesztiválnak. A patinás környezet irodalmi estnek ad helyet, Meskó Bánk előadásában Csajkovszkij életének néhány mozaikdarabkája elevenedik meg október 9-én.