Bernát, Felícia
EUR 384,28 Ft
USD 363,35 Ft
7 °C
31 °C

Izraelben a Jom Kipur ünnepet sem kíméli a koronavírus

K  AP20200926026
2020.09.27. 09:13 Módosítva: 2020.09.27. 11:14

A szombati ünnepnapon elvégzett csekélyebb számú teszt több mint 13 százaléka bizonyult pozitívnak, ami azt jelzi, hogy a zárlat második hetében, a jóm-kipúr ünnep előestéjén rendkívül magas az új koronavírus-fertőzések száma Izraelben – jelentette a ynet hírportál vasárnap.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 229 148 ember,

vagyis nagyjából minden negyvenedik izraeli fertőződött meg igazoltan a koronavírussal.

Jelenleg 68 586 aktív vírushordozót tart nyilván az egészségügyi minisztérium. A fertőzési ráta megközelíti a két és felet, vagyis minden két koronavírus-hordozó együtt öt újabb embert fertőz meg. A járvány akkor van visszaszorulóban, ha ez az arány az egyes szám alá esik, és akkor terjed, ha nagyobb egynél.

Hezi Levy, az egészségügyi minisztérium igazgatója a katonai rádióban vasárnap kijelentette, hogy szerinte az őszi zsidó ünnepek után, vagyis október közepén nem fog visszatérni az ország a zárlat előtti állapotokhoz mindaddig, amíg 10 százalék alá nem süllyed az elvégzett teszteknél a pozitív esetek aránya.

Levy bírálta a maszkot viselő tiltakozók részvételével tartott szabadtéri tömegtüntetéseket, amelyek a miniszterelnök ellen irányulnak.

Szombat este is mintegy tizenötezer tüntető gyűlt össze Jeruzsálemben a Balfour utcai kormányfői rezidenciánál. Napközben több száz helyszínen, kereszteződésekben, autópályák fölötti hidakon helyi tüntetések is zajlottak, ahol izraeli és fekete zászlókat lengetve, valamint táblákat magasra tartva követelték a miniszterelnök távozását.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök szokatlan módon szombaton tett közzé a közösségi médiában egy üzenetet. Ebben azt mondta, hogy

a kormány elkövetett tévedéseket, amikor az első hullám után túl gyorsan újranyitotta a gazdaságot, és amikor megkezdték a tanítást szeptember elején.

A kormányfő elkerülhetetlennek nevezte az országos zárlatot a jelenlegi helyzetben, noha egészségügyi és gazdasági szakemberek korábban azt mondták, hogy e nélkül is lehetne hatékonyan védekezni.

Netanjahu arra kérte a vallásosokat, hogy ne zárt térben, zsinagógákban imádkozzanak a vasárnap este kezdődő jóm-kipúr ünnepén.

A járványügyi szakemberek azt kérték a kormánytól, hogy zárják le a zsinagógákat az ünnepen elsősorban a járványügyi szempontból legfertőzöttebb ultraortodox településeken.

A zsidó vallás egyik legfontosabb ünnepe, a Jom Kipur ma kezdődött el. A neokohn.hu hosszú írásban emlékezik meg az engesztelés napjáról, mint írják:

Ezen a napon hívő zsidó emberek 25 órán át szigorú böjtöt tartanak (egy korty víz ivása is tilos) és imádkozunk, hogy Isten megbocsátsa bűneinket, hogy azután a tíz napja kezdődött új évet „tiszta lappal” kezdhessük.

„A böjtölés tórai parancsa is segít bennünket, hogy angyalokhoz hasonlóan, akiknek nincsenek fizikai szükségletei, mi magunk is csak Isten szolgálatára, a Tóra parancsainak betartására és a morális életvitel iránti elkötelezettségünkre koncentrálhassunk” – tetszik hozzá.

Ezen a napon a zsinagógák közösségei hagyományosan az egész napot együtt töltik (a zárlat miatt most nem tölthetik), olvassák az írásokat, főleg az Áron áldozatáról szóló részeket és Jónás könyvét. Minden fogadalom feloldásáért imát mondanak, ez azt célozza, hogy az év tiszta lappal induljon. Bár a gyerekek csak pár órás böjtöt tartanak, a nagykorúvá avatott izraeliták, vagyis a tizenkét év feletti lányok, asszonyok, tizenhárom év feletti fiúk, férfiak közül minden egészségesnek kötelező a teljes böjt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás