Lengyelországban díjazták Szász Attila Örök tél című filmjét

2020.09.28. 09:17

Az Örök tél nyerte el vasárnap este az egyik fődíjat az észak-lengyelországi Gdyniában tartott filmfesztiválon.

A második világháborús és antikommunista ellenállóknak szentelt Megtörhetetlenek – Rendíthetetlenek – Kiátkozottak elnevezésű rendezvényen Szász Attila alkotása 12 külföldi és lengyel művel versenyzett a játékfilm kategóriában. Ezt a kategóriát első alkalommal iktatták be az eddig dokumentumfilm-szemleként szervezett, idén mintegy száz alkotást felvonultató fesztivál programjába.

Döbrösi Laura az Örök tél című filmben igazi farkassal forgatott
Döbrösi Laura az Örök tél című filmben igazi farkassal forgatott
Fotó: Skuta Vilmos

A zsűri elnöke, Lech Majewski neves lengyel filmrendező Szász Attila első díját azzal indokolta, hogy a film

arról a brutális világról beszél, amelyben a donyecki lágerbe 1944-ben elhurcolt asszonyok találják magukat, de az ott születő érzelmek segítik őket a túlélésben.

Az Andrzej Duda lengyel elnök védnökségével szervezett, vasárnap véget ért négynapos rendezvénysorozat műsorában az Örök tél mellett több magyar témájú film és pódiumbeszélgetés is szerepelt. A panelek résztvevői – köztük Grzegorz Górny ismert lengyel közíró, valamint Molnár Imre történész, diplomata – a 20. századi lengyel–magyar együttműködésről értekeztek, egyebek között az 1920-as lengyel–szovjet háborúról, valamint a második világháború alatt nyújtott magyar segítségről.

A tömegeket vonzó fesztivált idén a koronavírus-járvány miatt vegyes formában szervezték, a nézőknek a helyszíni részvétel mellett online közvetítéseket is elérhetővé tettek.