Almodóvar, Iñárritu és Scorsese is segítséget kér az amerikai kongresszustól

2020.10.01. 20:14
Élvonalbeli filmesek tucatjai fordultak tegnap a kongresszushoz, hogy segítséget nyújtson az amerikai filmgyártásnak, ami a pandémia miatt továbbra is iszonyú károkat szenved.

"A moziipar az a terület, ahol az amerikai tehetség és kreativitás a legtöbbet tud nyújtani. De most aggódunk a filmgyártás jövője miatt" – írta szerdán levélben a több tucat neves rendezőből, producerből és filmkészítőből álló társaság az amerikai törvényhozóknak, újabb pandémiás segítséget kérve a filmiparnak. "Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy elveszítse azt a társadalmi, gazdasági és kulturális értéket, amit a mozi jelent." – hangsúlyozták a művészek.

Levelükben kitértek arra is, hogy a gyártási és forgalmazási szektor, illetve a mozikhoz kapcsolódó számos egyéb vendéglátóipari terület munkahelyek millióit biztosítja. Ráadásul a filmszínházak olyan alulreprezentált társadalmi csoportokat is alkalmaznak, mint a fogyatékkal élők, az idősebbek vagy az először munkát vállalók. A segélykérő levelet többek között Pedro Almodóvar, Alejandro González Iñárritu, Martin Scorsese, Sofia Coppola, Wes Anderson, Clint Eastwood, Ang Lee, Guy Ritchie, Steven Spielberg és Steve Soderbergh írták alá.