Színház, zöld, mégis érett

2020.10.03. 17:37
Ökotudatos, zöld színházi társulást hozott létre tíz színházi, előadó-művészeti intézmény. A program neve: A Jövő Nézőiért.

Szemléletformáló évadot indított tavaly a Miskolci Nemzeti Színház, amelyben ilyen hívószavakat, -gondolatokat illesztettek egymás mellé: környezettudatosságra törekvés az energetikai működésben, hulladékkezelés az üzemeltetés területén, újrahasznosításra törekvés a művészeti kivitelezés során; együttműködés zöld szervezetekkel, cégekkel, közös zöld színházi programok megvalósítása, közös fellépés egy ökotudatos színházi szakmai szervezet létrehozásáért.

A Miskolci Nemzeti Színház kezdeményezéséhez, a program szervezőinek közleménye szerint már csatlakozott a Rózsavölgyi Szalon, a Szentendrei Teátrum, a Kultkikötő, a Bartók Kamaraszínház (Dunaújváros), a Katona József Színház, az Örkény István Színház, a JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház – Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület (FÜGE Produkció), a Csiky Gergely Színház (Kaposvár) és a Stúdió K Színház.

Zöld Nagykövetek Tablója

Jurányi: Kulcsár Viktória (fotó: Dömölky Dániel); Örkény: Für Anikó (fotó: Nagy Gergő);  Stúdió K: Homonnai Katalin (fotó: Dömölky Dániel) és Schäffer Zsuzsanna (fotó: Beliczay László); Szentendre: Vasvári Csaba (fotó: Polyák Attila); Katona: Pelsőczy Réka (fotó: Süveg Áron); Kaposvár: Szabó Nikolett (fotó: Luthár Kristóf); Kultkikötő: Nagy Viktor (fotó: Sebestyén Blanka); Dunaújváros: Csadi Zoltán (fotó: Ónodi Zoltán); Rózsavölgyi: Csiby Gergely (fotó: Ostorházi Bernadett); Miskolc: Papp Endre (fotó: Fecske Flóra)

Papp Endre színművész, A Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt vezetője szerint

lehetetlen 100 százalékban zöldnek lenni, de együtt még többet tehetünk a jövőért. Az

együttműködő intézmények, társulatok, egyesületek egyetértenek abban, hogy a színház a szemléletformálás fóruma, élen kell járnia jelentős közösségi ügyek elindításában, támogatásában.

A csatlakozó intézmények, társulatok, egyesületek elhatározták, hogy törekednek a jelmezek, bútorok, díszletelemek, kellékek újrafelhasználására, a környezettudatos energetikai fejlesztések megvalósulására. Minden intézményben létrehoznak egy Zöld Sarkot, és Zöld Nagykövetet neveznek ki, aki az intézményekben a projektért felel. Az intézmények területén bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést, évente legalább két alkalommal környezettudatos akciókat szerveznek, valamint törekednek az ökotudatos higiéniai szerek és sminkeszközök használatára, a papírfelhasználás csökkentésére.