Teréz
1 °C
14 °C

Letiltotta a QAnont a Facebook és az Instagram

2020.10.07. 10:37 Módosítva: 2020.10.07. 10:37

Nemcsak a QAnon nevű szélsőséges mozgalom tagjainak bejegyzéseit, hanem a fiókjait is eltávolította a Facebook és leányvállalata. A közösségi oldalról már augusztusban száműzték a QAnon-csoportok legalább harmadát, az akkori indoklás szerint azért, mert megosztásaikkal a csoporttagok erőszakra buzdítottak, vagy legalábbis népszerűsítették az erőszakot.

Tény, hogy a QAnon sikeresen ötvözi a sátánista irányzatokat a konspirációs elméletekkel, így az antiszemitizmussal és a fehér felsőbbrendűség híresztelésével. Teóriájuk leegyszerűsítve arról szól, hogy a liberális világelit pedofilokkal és sátánistákkal szövetkezve Donald Trump amerikai elnök megbuktatására tör. Emiatt demokrata párti politikusokat és kormányzati tisztségviselőket is életveszélyesen megfenyegettek. 

a QAnon mozgalmat jelképező Q betű Donald Turmp kampányeseményén 2018. augusztus 2-án Pennsylvaniában
a QAnon mozgalmat jelképező Q betű Donald Turmp kampányeseményén 2018. augusztus 2-án Pennsylvaniában
Fotó: Rick Loomis / Getty Images

A szélsőjobbos konteókat gyártó közösség hatása a koronavírus miatti lezárások és maszkok elleni tüntetéseken is egyértelműen látható volt Los Angelestől Londonon és Berlinen át egészen Melbourne-ig. De egyre gyakrabban jelennek meg a Q betűk, és a QAnonnak szóló támogató üzenetek az amerikai elnök választási gyűlésein is. Mert a vírusnál csak az összeesküvés-elméletek terjednek gyorsabban. 

Kapcsolódó

Az idiótát játszó zseni legyőzi a háttérhatalmat

Bemutatjuk minden összeesküvés-elméletek öregapját, amivel az amerikai alt-right legsúlyosabb arcai megmagyarázzák a világot, és a Trump elnöksége körüli fura dolgokat. Mindenki fedezékbe, közeleg a Vihar.

A mozgalom rejtélyes bejegyzéseken alapul, amelyek 2017 októberében kezdtek megjelenni a 4chan üzenőfalán, majd egy hasonló webhelyre, a 8kunra vándoroltak. Működtetője egy Q Clearance Patriot nevű felhasználó, aki azt állítja, hogy amerikai hírszerző tisztviselő, és eképp hozzáfér titkosított információhoz.

Kapcsolódó

Az internet Frankenstein-szörnye felemészti önmagát

Sorra nevelte ki idén a tömeggyilkosokat egy bizarr internetes fórum, ami mostanra az extrémizmus jelképévé vált. Az 8chan különös és sötét története.

Maga az amerikai titkosszolgálat ezt kevésbé kultiválja, az FBI például a QAnont potenciálisan szélsőséges erőszakot kiváltó összeesküvés-elméletet hirdető közösségként azonosította, a  washingtoni képviselőház pedig a hónap elején határozatban ítélte el tevékenységüket. 

Hozzájuk sorakoztak fel az internet nagyágyúi. Az elmúlt hónapokban a QAnonnal kapcsolatos felhasználók, fiókok, hirdetések és hashtagek százezreit blokkolták vagy korlátozták a Twitteren, a Facebookon, az Instagramon, a YouTube-on és a TikTokon.

Kapcsolódó

A közösségi média általában véve is bekeményített az álhírek terjesztőivel szemben. Megpróbálják elapasztani a fake news forrásokat, legyen az akár maga az amerikai elnök vagy éppen a magyar kormányzat. Ugyanígy járnak az uszító és gyűlöletkeltő oldalak, legutóbb például Dúró Dóra könyvdarálós videóját törölte a YouTube.               

Kapcsolódó

Letiltotta a magyar kormány hivatalos fiókját a Twitter

Kovács Zoltán államtitkár szerint elhallgattatják azokat, akik más véleményen vannak, mint a libernyákok.

Mert miközben idehaza a legyengült ellenzékkel már riogatni sem tud a kormány, a démonizált menekültek pedig nem ostromolják a határkerítést annyian, amitől a Viharsarokban élő Mari néni megijedne, abban még mindig közös platformon van az Orbán-kormány és a QAnon, hogy a világot átszövő minden hatalmi manipulációban Soros György keze van benne.