Előd
10 °C
16 °C

Ha van otthon kínai tekercsfestménye, csaknem 13 milliárdot is kaphat érte

2020.10.08. 12:43

A becsült ár csaknem négyszereséért, 41,8 millió dollárért (12,7 milliárd forint) cserélt gazdát egy ritka, 700 éves kínai tekercsfestmény a Sotheby’s aukciósház csütörtöki árverésén Hongkongban – adta hírül az MTI.

A Jüan-dinasztiabeli művész, Ren Renfa (1255–1327) két méter hosszú alkotása öt részeg herceget ábrázol, ahogyan négy kísérőjükkel együtt hazafelé tartanak lóháton. A lovasok között van Li Lung-csi herceg is, aki később Tang Hszüan-cung néven lett császár. Az alkotás leütési árát 10–15,5 millió dollár közé becsülték.

Ez a festmény a 18. században került az udvar gyűjteményébe, Csien-lung kínai császár idején. Magán viseli Csien-lung és fia, Csia-csing, valamint a Csing-dinasztia további uralkodóinak pecsétjét

– mondta el korábban Nicholas Chow, a Sotheby’s ázsiai részlegének vezetője. A festmény egykor Pu Jinek, Kína utolsó császárának a tulajdonában volt, aki 1922-ben elhozta a Tiltott Városból és később eladta. A mű azóta a nyugati világ számos jelentős gyűjteményében megfordult. Ren festményeinek jelentős részét múzeumok és magángyűjtemények őrzik.