A Cannes-ban díjat nyert Kocsis Ágnes új mozijával nyit a szolnoki Art/Film Fesztivál

2020.10.13. 11:24

Ma kezdődik Szolnokon az Alexandre Trauner nevét viselő artfilmes fesztivál, ahol több új alkotást első alkalommal láthat a magyar a közönség. A nyitófilm Kocsis Ágnes legújabb, Éden című munkája, amelynek levetítése után az alkotókkal is találkozhat a közönség. 

 

Kapcsolódó

ÉDEN Trailer - YouTube

ÉDEN 2020 magyar-román-belga film rendezte: Kocsis Ágnes

A rendező korábban, a Pál Adrienn című filmjéért Cannes-ban FIPRESCI-díjat kapott, emiatt megkülönböztetett figyelem kíséri az új bemutatót. A játékfilm világpremierje a rangos seregszemleként nyilvántartott Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon volt, és azóta folyamatosan fesztiválmeghívásoknak tesz eleget egyebek között Luxemburgban, Pozsonyban, Rigában és Thessalokiniben.

Kocsis Ágnes a bemutató előtt elmondta:

Az érdekelt, hogy mit tesz az emberrel a teljes izoláció, illetve hogy milyen hatással van az emberi kapcsolatainkra az, hogy tönkretesszük a természetet, az élőhelyünket, a Földet.

A magyar–román–belga koprodukcióban készült Éden középpontjában ugyanis egy olyan nő áll, aki mindenre allergiás, ami a modern világgal jár. A sztorinak különös aktualitást ad a jelenlegi járvány, mivel a főszerepet alakító, Arany Aréna-díjas horvát színésznő, Lana Baric még a maszknál is biztosabb védőöltözetben jelenik meg a színen. 

És persze azért is, mert az eredetileg októberre tervezett hazai bemutatót a vírushelyzet miatt kora tavaszra kellett halasztani.